Cel mai utilizat erbicid din România este cancerigen: Substanțele sunt extrem de periculoase pentru buruieni și insecte, dar și pentru oameni (VIDEO)

Cel mai utilizat erbicid din România este cancerigen: Substanțele sunt extrem de periculoase pentru buruieni și insecte, dar și pentru oameni (VIDEO)
Foto: pixabay.com

Cel mai utilizat erbicid din România este cancerigen, iar acest lucru a fost dovedit în instanță. Liderii mondiali de pe piața pesticidelor au primit o nouă lovitură. Cele mai utilizate erbicide care au fost puse „lista neagră” sunt produse de trei mari giganți, și anume Monsanto, Bayer și Syngenta. Aceste produse sunt fatale pentru buruieni și insecte, dar pot fi periculoase și pentru oameni.

În luna mai a anului trecut, Comisia Europeană a interzis utilizarea a trei pesticide considerate vinovate de moartea albinelor. Acum, în premieră mondială, instanța a obligat corporaţia Monsanto să plătească despăgubiri uriaşe unui bărbat care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a utilizat ani de zile un pesticid produs de companie. Astfel, Monsanto va plăti 289 milioane de dolari lui Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani. Acesta este bolnav de cancer în stadiu terminal și a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, Roundup, i-a provocat boala. Pesticidul este de fapt celebrul glifosat, cel mai utilizat erbicid din lume.

Avocaţii bărbatului au obţinut o victorie uriaşă în instanţă după ce au reuşit să demonstreze că firma producătoare nu a avertizat cu privire la pericolele la care se expun cei care utilizează Roundup timp îndelungat, potrivit cotidianul britanic The Guardian. De asemenea, instanţa a mai constatat că Monsanto „a acționat cu răutate sau opresiune”. Procesul a durat o lună, iar Dewayne a fost prima persoană care a dat compania agrochimică în judecată, cu acuzația că substanţa chimică vândută sub marca Roundup cauzează cancer.

După acest verdict, Monsanto a anunțat că intenționează să facă apel la această decizie. În timpul procesului, compania a prezentat studii pentru a demonstra că utilizarea Roundup este sigură şi că nu poate fi legată de cancer. Erbicidul este înregistrat în 130 de ţări, inclusiv România şi este aprobat pentru utilizare la mai mult de 100 de culturi.

Totuși, în anul 2015, Agenţia pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen pentru oameni”. În urma publicării acestei informații, s-a declanșat un val de schimbări juridice şi provocări legislative.

Puțini știu însă că glifosatul este cel mai utilizat erbicid și în România, chiar dacă este vândut sub mai multe denumiri comerciale. Substanţa ucide fulgerător buruienile acolo unde este aplicată, și asigură recolte bogate şi profitabile. Fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosat, asta după ce Uniunea Eupeană a pus problema interzicerii acestuia. Motivul este că nu există un înlocuitor pentru această substanță.

La finalul anului trecut, Comisia Europeană a aprobat utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani. România a votat pentru prelungirea autorizaţiei de utilizare a glifosatului alături de alte 17 state comunitare.

În același timp, a crescut presiunea și asupra companiilor Bayer și Syngenta. Există o petiție care strâns peste de 150.000 de semnături în doar două zile împotriva Bayer, care cere ca gigantul să retragă recursul împotriva unei decizii de top a CE cu privire la interzicerea neonicotinoidelor.

Anul trecut, Tribunalul UE a decis să menţină interdicţia de utilizare a trei insecticide considerate responsabile de moartea în masă a albinelor şi a altor polenizatori. Pe data de 27 iulie, Bayer a declarat că va face recurs la hotărârea instanţei.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație
15:37 - O ursoaică și puii ei dau târcoale în zona Mamut din Alba Iulia: „S-a emis mesaj RO-ALERT”
15:20 - Marina Voica, copleșită de durere după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Nu îmi vine să cred! A fost unicul meu prieten”
14:54 - Nicolae Ciucă, reacție după anunțul morții lui Gabriel Cotabiță: „Gândurile mele sunt alături de familia sa și de toți cei care l-au iubit”