Epidemiologul Emilian Popovici: Pandemia nu s-a terminat. Virusul circulă și creează în continuare variante şi subvariante
Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, a explicat că pandemia nu s-a terminat, dând exemplu Coreea de Nord şi China, dar şi celelalte zone unde numărul de cazuri creşte din nou.
Profesorul Emilian Popovici susține că oricând poate apărea un virus mult mai neiertător decât SARS-CoV-2, motiv pentru care ar trebui ca oamenii să ţină minte lecţiile învăţate în această pandemie.
Emilian Popovici: Pandemia nu s-a terminat
Dr. epidemiolog Emilian Popovici este de părere că lumea se va confrunta în viitor, din nou, cu evenimente similare pandemiei de covid-19, chiar dacă nu poate preciza acum un orizont de timp, de aceea oamenii nu ar trebui să uite lecţiile învăţate în ultimii doi ani.
„Aceste lecţii s-au concretizat în ghiduri, protocoale şi tot felul de documente care să faciliteze o acţiune mai promptă şi mai profesionistă a autorităţilor sanitare în momentul în care în viitor ne vom confrunta cu situaţii asemănătoare. Cetăţenii, pe de altă parte, cu siguranţă au învăţat – cel puţin în partea aceasta de lume unde au existat măsuri şi vaccinare – trei reguli de bază: igiena mâinilor, distanţarea şi purtatul măştii. Rămâne de văzut ce se va ţine minte din ceea ce s-a învăţat, cât se va uita şi cu ce rezultate vor fi acţiunile viitoare”, a declarat Emilian Popovici.
Specialistul subliniază că are însă nişte rezerve, întrucât cele trei măsuri esenţiale mai sus menţionate nu au fost inventate în anul 2019, nici în 2020, nici în 2021 şi, cu atât mai puţin în 2022: „Sunt cunoscute exact sub această formă din 1918. Şi totuşi, a existat o întârziere semnificativă cu repercusiuni la nivel global, majoritatea ţărilor aplicând aceste măsuri la un interval de circa trei luni de la momentul în care deja se puteau aplica”, a punctat expertul.
Cu toate acestea, unele ţări precum Marea Britanie, au avut întârzieri şi de şase luni: „Deci, ne putem aştepta ca şi într-un eveniment viitor, deşi unele lucruri să fie clare în anumite privinţe, timpul de reacţie să fie prelungit, să fie întârzieri. Sigur că nimeni nu doreşte acest lucru, dar istoricul acesta recent ne arată că există şi această posibilitate. Oamenii stau bine cu teoria, dar au dificultăţi cu punerea în practică”, a subliniat acesta.
„Natura este cel mai redutabil bioterorist“
Natura ne este prietenă, dar atunci când oamenii strică echilibrul în goana nemăsurată după bani şi resurse, aceeaşi natură poate deveni cel mai redutabil bioterorist, mai spune epidemiologul, potrivit adevarul.ro.
„Eu am mai spus de nenumărate ori: dacă în cazul unui virus care a generat mortalitate rezonabilă să zicem – nu excesivă, nu vorbim de o mortatalitate de 60-70% ca în cazul infecţiei cu virusul Ebola, cu simptome relativ obişnuite – strănut, tuse, dar nu cu sângerări pe toate orificiile naturale, lumea a ajuns la un soi de isterie în anumite momente, cu dereglări psihice destul de exprimate la unii oameni, oare ce s-ar întâmpla dacă ne-am confrunta cu o infecţie virală cu mortalitate de 60-70%?
În care să vezi nu cum tuşeşte omul şi te sperii, ci cum îi curge sânge pe gură şi pe nas? Am ajunge la demenţă? Este posibil şi, de fapt, ne dăm seama cât este lumea de nepregătită pentru nişte elemente pe care mediul natural le poate livra”, atrage atenţia expertul.
Emilian Popovici: Virusul creează în continuare variante şi subvariante
Cu toate că o pandemie de o asemenea magnitudine nu lasă timp de pregătire, aceasta trebuie să fie făcută din vreme, sub forma unor cheltuieli asumate anual cu achiziţia de materiale sanitare pe anumite direcţii de acţiune pe care prognozele le arată ca posibile, mai susține epidemiologul.
„Deci e nevoie de investiţii în sănătate, dar şi în educaţie, nu în armanent. Din păcate, oamenii tind să revină ciclic la năravul din fire care înseamnă disputa pentru teritorii, pentru resurse. Iar pandemia nu s-a terminat: uitaţi-vă ce se întâmplă în Coreea de Nord, în China, în alte zone. Virusul acesta circulă în continuare, creează în continuare variante şi subvariante.
Am mai discutat despre faptul că avem o parte de lume cu măsuri şi cu vaccinare şi avem o altă parte de lume fără măsuri şi fără vaccinare. Şi nu ştim ce se întâmplă acolo. Şi iată că iarăşi am anticipat bine când am spus că din acea lume vor veni noi variante. Vin şi vor veni, continuând acţiunea în cadrul pandemiei prezente, fără a exclude posibile pandemii viitoare cu alţi agenţi patogeni.
Pandemia nu s-a terminat: uitaţi-vă ce se întâmplă în Coreea de Nord, în China, în alte zone. Virusul acesta circulă în continuare, creează în continuare variante şi subvariante”, a mai adăugat medicul.