Epidemiologul american Anthony Fauci, consilierul pe tema COVID-19 de la Casa Albă, a liniștit copiii, declarând că s-a ocupat personal de vaccinarea lui Moș Crăciun, care acum „este gata de treabă şi va putea aduce în siguranţă cadouri celor care au fost cuminţi”.
Directorul Institutului naţional pentru alergii şi boli infecţioase şi personalitatea ştiinţifică cea mai cunoscută în acest moment în SUA, imunologul Anthony Fauci, a declarat sâmbătă că l-a vaccinat personal pe Moş Crăciun, la Polul Nord.
„M-am ocupat de asta pentru voi pentru că mi-era teamă că veţi fi nemulţumiţi”, a spus el, răspunzând la întrebările copiilor dintr-o emisiune TV, care doreau să afle dacă Moş Crăciun va putea intra în siguranţă în casele americanilor pe 25 decembrie.
„Am făcut călătoria la Polul Nord, m-am dus acolo şi l-am vaccinat eu însumi pe Moş Crăciun. I-am măsurat nivelul de imunitate şi este pregătit să plece”, le-a explicat copiilor Anthony Fauci. „Poate coborî pe horn, poate lăsa cadourile … nu aveţi de ce să vă temeţi”, a asigurat specialistul.
De asemenea, acesta a mai declarat recent că Moș Crăciun nu poate răspândi noulcoronaviruspentru că are ”imunitate înnăscută”, informeazăUSA Today.
„Moș Crăcium, dintre toate calitățile, are o bună imunitate înnăscută. Moș Crăciun nu va răspândi nicio infecție nimănui”, a declarat medicul.
În aceeași notă, și premierul italian Giuseppe Contea ținut să-i asigurepe copii că în acest an Moș Crăciun va purta mască de protecție și va ajunge la toată lumea.
„Moş Crăciun mi-a garantat că are deja un certificat internaţional de călătorie: poate călători peste tot şi împărţi cadouri tuturor copiilor din lume. Mi-a confirmat că foloseşte întotdeauna masca şi menţine distanţa corectă pentru a se proteja pe sine şi pe toţi cei pe care îi întâlneşte. Vreau să-ţi spun că nu va fi necesar să precizezi în scrisoarea ta către Moş Crăciun că ai fost cuminte, pentru că i-am spus eu deja. Am auzit, de asemenea, că vrei să-i ceri lui Moş Crăciun să alungecoronavirusul. Nu uita să-i ceri şi un alt cadou”, a scris Conte într-o postare pe Facebook.
Multe țări au decis deja să înăsprească măsurile restrictive în perioada sărbătorilor de iarnă.
În contextul aproprierii sărbătorilor de iarnă, Organizația Mondială a Sănătății a elaborat un ghid cu recomanări pentru cetățeni, comunități și guverne, pentru a ține sub control evoluția pandemiei de coronavirus.
„În ciuda progreselor fragile, ritmul de transmitere a coronavirusului în regiunea europeană rămâne răspândit și intens. Exista un risc semnificativ de revenire puternică a pandemiei în primele săptămâni și luni ale lui 2021 și este de datoria noastră să lucrăm împreună pentru a preveni acest lucru”, transmite Organizația Mondială a Sănătății.
Instituția mai afirmă că „deciziile noastre individuale în această perioadă de sărbători nu vor avea consecințe doar pentru noi și persoanele apropiate nouă, ci vor impacta și comunitatea în ansamblu. Nu trebuie să subestimăm importanța deciziilor noastre, ca indivizi, ca familii sau comunități în influențarea cursului viitor al acestei pandemii”.
Astfel, țările sunt sfătuite să analizeze cum pot adapta mai bine activitățile de sezon, în principal cele din stațiunile de schi.
În ceea ce privește procesiunile religioase, OMS sfătuiește: „Comunitățile din toată Europa trebuie să se gândească serios la decizia de a organiza sau nu procesiuni religioase, târguri de Crăciunși alte evenimente de celebrare religioasă. În țările în care transmisia virusului este larg răspândită, amânarea sau limitarea acestor evenimente poate fi o soluție.
Dacă se desfășoară, ele ar trebui să se țină afară acolo unde este posibil, iar acolo unde nu este posibil să fie limitate și reduse în ce privește durata și dimensiunea. Distanțarea fizică, igiena mâinilor și purtarea măștii sunt, de asemenea reguli importante de respectat, alături de ventilația adecvată a spațiilor”, precizează OMS.
„Întâlnirile în spații închise, chiar și cele mici, pot fi riscante mai ales dacă persoanele din grup sunt din familii diferite, tineri și bătrâni.
Întâlnirile ar trebui să aibă loc tot afară, dacă este posibil, iar participanții ar trebui să poarte măști și să menține distanța fizică. Dacă ele nu se pot petrece decât în spații închise, atunci limitarea numărului de participanți și asigurarea ventilației corespunzătoare sunt măsuri-cheie pentru reducerea riscului de infectare.
Purtarea măștii și distanțarea ar putea să fie incomode, mai ales în apropierea prietenilor sau rudelor, însă aceste decizii dificile trebuie luate pentru protecție”, mai spune OMS.