Epidemiile de mpox „pot fi controlate și stopate”. Anunțul Organizației Mondiale a Sănătății

Epidemiile de mpox „pot fi controlate și stopate”. Anunțul Organizației Mondiale a Sănătății
14 August 2024, Paraguay, Asunción: World Health Organization (WHO) logo is displayed on a smartphone in front of visual representation of test tubes labeled 'mpox'. WHO on 14 August 'has determined that the upsurge of mpox in the Democratic Republic of the Congo (DRC) and a growing number of countries in Africa constitutes a public health emergency of international concern (PHEIC) under the International Health Regulations (2005) (IHR).' Photo: Andre M. Chang/ZUMA Press Wire/dpa

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat luni că epidemiile de mpox, boală cunoscută drept variola maimuței, din Republica Congo și țările învecinate „pot fi controlate și stopate”.

OMS a lansat un plan global împotriva mpox

Organizația Mondială a Sănătății a lansat un plan strategic global de pregătire şi de ripostă la mpox, pentru perioada septembrie 2024 şi februarie 2025. Acesta va avea nevoie de o finanțare de 121 de milioane de euro, pentru riposta internațională, potrivit Știrile ProTv. 

La acest plan sunt implicate OMS, statele membre şi diverşi parteneri, precum Centrele africane pentru prevenirea şi controlul bolilor (Africa CDC). Organizația va lansa în curând un apel de fonduri pentru a acoperi aceste nevoi. Până acum a deblocat 1,5 milioane de dolari din fondul său de rezervă pentru situații de urgență.

„Epidemiile de mpox din Republica Democrată Congo (RDC) şi din ţările învecinate pot fi controlate şi stopate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

OMS a declarat cel mai ridicat nivel de alertă

Noile variante ale bolii, detectate mai întâi în RDC, au determinat OMS să declare pe 14 august cel mai înalt nivel de alertă sanitară la nivel internațional.

OMS a luat o decizie asemănătoare și în 2022, pentru o epidemie de mpox, care a fost ridicată în 2023. „De la începutul epidemiei mondiale de mpox în 2022, peste 100.000 de cazuri confirmate au fost semnalate către OMS. Virusul continuă să circule la niveluri scăzute în întreaga lume”, a declarat directorul OMS în timpul prezentării planului strategic, vineri, în faţa reprezentanţilor statelor membre ale organizaţiei.

Directorul OMS a declarat că incidenţa bolii în „regiunea africană a cunoscut o creştere şi o expansiune geografică fără precedent”. RDC a înregistrat 90% dintre cazurile semnalate în 2024, cu peste 16.000 de cazuri suspecte şi cu 575 de decese, recenzate începând din luna ianuarie.

„Această recrudescenţă este stimulată de două epidemii distincte – în diferite părţi ale ţării – cauzate de două tulpini, sau clade, ale virusului mpox”, a explicat el, însă răspândirea rapidă a cladei 1b „este principalul motiv pentru care am decis să declar o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis