Virusul tropical West Nile s-a mutat în Europa, după ce temperaturile și umiditatea au crescut tot mai mult, creând un habitat potrivit pentru țânțarii periculoși.
Astfel, specialiștii se tem de o epidemie, mai ales că numărul cazurilor de West Nile s-a dublat faţă de anul trecut, ajungând la 400 de persoane infestate, potrivit stirileprotv.ro.
De asemenea, în România au fost înregistrate cel puţin 31 de cazuri de persoane infestate, dintre care 3 dintre ele au murit, ocupând locul 4 pe harta Uniunii Europene a pacienţilor cu această infecţie.
„Simptomele pot fi de la cele mai banale: febră uşoară, dureri de cap, până la meningoecefalita. Poate duce la moarte…″, a susținut Simin Florescu, medic primar boli infecțioase
În România există trei tipuri de țânțari periculoși:
– culex, responsabil pentru West Nile;
– anofel, cunoscut şi că ţânţarul malariei;
– ţânţarul tigru, responsabil cu febra galbenă, febra denghe sau zika.
„Factorul uman a făcut posibilă răspândirea lor. Importurile de anvelope uzate care au pe suprafaţa lor ouă de ţânţari tigru au permis să se răspândească din Asia în toată Europa, dar şi importurile de plante exotice, acel lucky bambus pe care îl cumpărăm de la florărie, care de fapt nu e bambus, ci o specie de dracena” a transmis dr. Alexandru Vladimirescu.
Așadar, specialiștii sfătuiesc oamenii să distrugă cuiburile de ţânţari în acelasi timp cu acţiunile autorităţilor și să-și amintească că în curţile lor nu va veni primăria să stropească.
Până la apariţia unui plan de acţiune coerent, cei care vor să fie feriţi de înţepături trebuie să poarte pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă şi să aibă la ei spray-uri anti-tantari.