Epidemie de scarlatină în judeţul Timiş: Grădiniţele şi şcolile, focare de infecţie

Publicat: 01 03. 2011, 15:29
Foto: health212.com

Situaţie îngrijorătoare în judeţul Timiş. Peste 40 de copii din grădiniţele şi şcolile timişene au fost diagnosticaţi cu scarlatină în ultimele săptămâni şi au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, informează jurnalul.ro.

În prezent, în spitalul de boli infecţioase sunt internaţi cinci copii, iar medicii specialişti au declarat epidemie în judeţ.

“Putem vorbi doar de focare epidemice în şcoli. Nouă ne sunt raportate aceste cazuri, la DSP, de către medicii epidemiologi şi, în funcţie de aceste date, noi facem dezinfecţia în colectivităţile de unde provin cazurile şi facem exudatele faringiene la contacţii direcţi ai copiilor cu scarlatină”, spune dr. Viorica Dumitru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, citează sursa citată.

“Vorbim despre epidemie deoarece în ultimele luni am avut câteva zeci de cazuri internate cu scarlatină în Spitalul Victor Babeş Timişoara. Este o situaţie pe care nu am mai întâlnit-o în ultimii ani, când aveam unul-două cazuri în aceeaşi perioadă a anului”, precizează dr. Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” din Timişoara.

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă a copilăriei, întâlnită frecvent sub vârsta de 10 ani. Se caracterizează prin debut brusc cu febră, vărsături, alterarea stării generale, enantem (angina streptococica, ciclu lingual) şi exantemul caracteristic (eruptţe tegumentară maculo-papuloasă, urmată de descuamare tegumentară). Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, strănut, râs, vorbit, de la bolnavii cu scarlatină, cu angina streptococica sau purtătorii sanatoşi de streptococ beta-hemolitic de grup A la nivelul orofaringelui.