Epidemie de rujeolă la nivel național. Medicul Carmen Dorobăț, despre simptomele acestei boli și cum pot părinții să-i ferească pe copii (VIDEO)

Epidemie de rujeolă la nivel național. Medicul Carmen Dorobăț, despre simptomele acestei boli și cum pot părinții să-i ferească pe copii (VIDEO)
Sursa foto: sanoteca.md

Ministerul Sănătății a declarat, marți seara, epidemie de rujeolă la nivel național. În prezent, sunt 2.000 de cazuri, în 29 de județe, informează G4media.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț a comentat acest subiect în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV.

„Rujeola este o boală pe care ar trebui noi să o întâlnim din ce în ce mai rar, pentru că există vaccinarea antirujeolică și există din anii ’90 această vaccinare, care a fost a fost finanțată de Ministerul Sănătății. Toată lumea dacă vrea se vaccinează, dacă nu, nu, ca urmare mai avem rujeolă.

Rujeola apare în anotimpul rece, deci cazuri de rujeolă au fost permanent, dar nu multe. Acum, probabil că subvenim de acea perioadă din pandemie, când nu s-au mai făcut vaccinurile corect și în special, într-adevăr, copii de circa 4 ani nu au fost vaccinați și, ca urmare, a apărut această boală. Dintre toate bolile acestea ale copilăriei, cum sunt numite, varicelă, rubeolă, scarlatină aș putea spune că rujeolei trebuie să îi dăm atenția cea mai mare, pentru că dezvoltă complicații care pot avea un tablou clinic deosebit de zgomotos, în special complicații la nivel respirator și la nivelul sistemului nervos central”.

Medicul Carmen Dorobăț a vorbit și despre reticența părinților în ceea ce privește vaccinarea copiilor împotriva rujeolei.

„Chiar în anii ce au trecut, înainte de pandemie, eu am avut astfel de întâlniri cu mame pentru consiliere în ceea ce privește vaccinarea antirujeolică, pentru că în urmă cu vreo 5-6 ani au mai fost perioade din acestea, când am avut o explozie a numărului cazurilor de rujeolă și, dacă îmi amintesc bine, atunci erau cantonate, în special, în zona de vest a țării și în zona de nord-est, în zona Moldovei.

Ca urmare, mamele trebuie să înțeleagă că vaccinarea antirujeolică este necesară, pentru că poate pune în pericol viața copilului dacă face rujeolă, dar trebuie și, din nou, spun cum am spus-o și în alte ocazii, pentru că sunt întrebată dacă apar reacții adverse. Da, ca în cazul oricărui vaccin, pot apărea, 3-4 % din cazuri pot dezvolta reacții adverse. Fiecare trebuie să cântărească dacă o reacție adversă care poate să se diminueze și să dispară sub administrarea unui anumit tratament este, pe de o parte, iar în celălalt braț al balanței, complicațiile din rujeolă judecând, cred că ar trebui să mergem spre vaccinare antirujeolică. Așa cum am spus, nu trebuie să ne așteptăm în toate cazurile la complicații, dar un număr de 3 până la 4 % din acești copii, care fac rujeolă pot dezvolta complicații grave.

Rujeola este o boală care se transmite pe cale respiratorie. Ca urmare, în colectivitățile de copii, în special preșcolar, vorbim în momentul de față, trebuie să fim atenți dacă apare fenomenul de febră însoțită de erupții, de pete tegumentare, atunci trebuie să trimitem copilul spre evaluare, la un medic infecționist. Deci cei care nu au făcut acest vaccin ROR, într-adevăr, trebuie să regândească poziția lor, iar cei care știu că l-au făcut, atunci din punct de vedere a acestei zone epidemiologice, unde noi astăzi ne găsim, cu o creștere a numărului de cazuri de rujeolă, trebuie observație, în special, la nivelul colectivităților de preșcolari. Deci asistenții medicali, doctorii din zona aceasta, trebuie să aibă o atenție deosebită pentru a izola copilul, din timp și, bineînțeles, a primi îngrijirea medicală de care are nevoie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi