Epidemia de rujeolă face noi victime în România: Tânără de 34 de ani ucisă de boală
Epidemia de rujeolă continuă să provoace decese în România, cu încă o victimă confirmată: o tânără de 34 de ani din județul Giurgiu. Săptămâna trecută, Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat 767 de cazuri noi de rujeolă și un număr total de 14 decese.
Numărul cazurilor de rujeolă rămâne ridicat
Între 1 ianuarie 2023 și 21 aprilie 2024, România a raportat 13.113 cazuri de rujeolă, cu 767 de cazuri noi înregistrate doar săptămâna trecută, potrivit Adevărul.ro.
Bilanțul deceselor a ajuns la 14, printre care și tânăra de 34 de ani din județul Giurgiu. În ciuda eforturilor autorităților, numărul îmbolnăvirilor rămâne ridicat, deși este în scădere, cu 757 de cazuri noi, față de 949 de săptămâna anterioară. Județele cele mai afectate sunt Brașov, cu 1.881 de cazuri, Mureș, cu 1.154 cazuri și București, cu 1.376 cazuri.
Care este situația vaccinărilor în țară
Între 6 decembrie 2023 și 21 aprilie 2024, conform informațiilor obținute din RENV, au fost administrate un total de 128.198 doze de vaccin ROR în România, din care 20.520 au fost destinate copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni.
România se confruntă cu o încredere scăzută a populației în vaccinuri, ce a dus la o creștere a cazurilor de rujeolă. Procentajul de acoperire a vaccinurilor pentru ROR în România este de 78% pentru prima doză și de 62% pentru cea de-a doua doză. Cu toate acestea, pentru a asigura protecția eficientă a populației împotriva acestei boli contagioase, Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de cel puțin 95%.
„Are o contagiozitate de 95%. Practic, asta înseamnă că 9 din 10 persoane care intră în contact cu virusul se îmbolnăvesc. Dacă rata vaccinării va rămâne în continuare la fel de scăzută, epidemia va continua până când se vor epuiza toți receptivii. Rujeola infectează și îmbolnăvește receptivii indiferent de vârstă. Adică toți cei care nu au trecut prin boală și nu au dobândit imunitate post-infecțioasă, dar și cei care nu au fost vaccinați. Aceștia, odată ce ajung în contact cu virusul, se vor îmbolnăvi, iar apoi vor dobândi imunitate.“, a explicat recent medicul epidemiolog Emilian Popovici.