Epidemia de coronavirus în România – Analiza Institutului Național de Sănătate Publică: Toate persoanele decedate aveau boli cronice asociate. Vârsta medie a celor infectați e de 47,6 ani / Ponderea cazurilor de import e în scădere (FOTO)

Publicat: 10 04. 2020, 16:08
Foto: Institutul Național de Sănătate Publică

Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat, vineri, evoluția epidemiei de coronavirus în România, în perioada 26 februarie – 5 aprilie. În acest interval, au fost confirmate 4.051 cazuri de infectare cu COVID-19 și au fost înregistrate 181 de decese. Mai multe îmbolnăviri au fost în rândul femeilor, dar majoritatea persoanelor decedate erau bărbați. 78% dintre persoanele infectate aveau între 30 și 69 de ani. Numărul îmbolnăvirilor a marcat un trend ascendent începând cu 10 martie. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate, după cum arată noile date colectate de Institutul Național de Sănătate Publică despre fiecare caz.

Evoluția epidemiei de coronavirus, în perioada 26 februarie – 5 aprilie

4.051 cazuri de infecție cu coronavirus și 181 de decese au fost confirmate în intervalul 26 februarie – 5 aprilie. Primul caz a fost înregistrat pe 26 februarie, iar în următoarele două săptămâni au fost raportate 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie, însă, a fost înregistrat un trend ascendent al îmbolnăvirilor. Astfel, de la o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie și 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, s-a ajuns la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână.

În intervalul 23 martie – 5 aprilie, rata incidenței aparente a fost de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori. Cea mai ridicată incidență aparentă s-a înregistrat în județul Suceava – peste 40 de infectări la 100.000 de locuitori.

56% din total cazuri de infectare au fost în rândul persoanelor de sex feminin, dar 63.5% dintre persoanele decedate erau bărbați. De asemenea, 78% din numărul total de infectări au fost înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani. Vârsta medie a românilor infectați cu COVID-19 era de 47.6 ani, iar vârsta medie a persoanelor decedate a fost de 66.6 ani. Cea mai tânără victimă a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94.

Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate, notează Institutul Național de Sănătate Publică. Precizarea vine după ce, la raportările inițiale, erau cazuri de persoane decedate pentru care nu se enumerau bolile preexistente. Datele recent obținute de Institut, însă, au arătat că toate victimele erau deja bolnave.

41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate venite în România sau cu contacți ai acestora. Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar.

Institutul Național de Sănătate Publică, observații despre epidemia de COVID-19

Numărul de decese înregistrat în cadrul persoanelor de peste 70 de ani, cu boli cronice asociate, e comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate.

Institutul atrage atenția că este nevoie de suplimentarea măsurilor de prevenire în spitale, centre de îngrijire și de dializă. De asemenea, măsurile de distanțare socială trebuie respectate în continuare de toți românii, indiferent de vârstă.

„Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere. Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț). Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă”, se mai arată în analiza Institutului Național de Sănătate Publică.

Până în acest moment, în România au fost raportate 5.467 de cazuri totale de infectare cu COVID-19. Un număr de 729 de persoane s-au vindecat, dar 183 de pacienți sunt la Terapie Intensivă. Bilanțul deceselor a ajuns la 265.

Din 16 martie, România e în stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, la începutul săptămânii viitoare, va semna un decret pentru prelungirea acestei stări cu încă o lună.