Epave ale navelor naziste scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial își fac apariția din Dunăre în urma secetei de vară

Epave ale navelor naziste scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial își fac apariția din Dunăre în urma secetei de vară

Un nou grup de nave naziste scufundate a apărut din fluviul Dunărea, în urma unei secete puternice de vară care a făcut ca nivelul apei să scadă, potrivit unui nou raport al Reuters.

Secetele intense și valurile de căldură au dus la scăderi drastice ale nivelului apei în fiecare an

Navele germane, încă încărcate cu explozibili, au fost descoperite în orașul sârb Prahovo. La sute de mile în sus, apa care se retrage a scos la iveală alte patru nave lângă Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria. Acest set de vase datează de dinainte de 1950.

Aceasta nu este prima dată când nave ies din Dunăre, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, cu 1.770 de mile. Secetele intense și valurile de căldură au dus la scăderi drastice ale nivelului apei în fiecare an, expunând navele germane și în același timp amenințând aprovizionarea cu băuturi și frustrând navigatorii care își croiesc drumul pe traseul apei care se întinde de la Pădurea Neagră din sud-vestul Germaniei până la Marea Neagră în România.

„Căpitanii trebuie să fie extrem de prudenți și apar frecvent incidente precum împotmolirea”, a declarat Damir Vladic, managerul portului Prahovo, pentru AFP. „Este nevoie doar de o mică abatere de la ruta navigabilă pentru a cauza probleme”.

Zeci de nave operate de flota germană nazistă de la Marea Neagră au apărut în 2022 lângă Prahovo, după ce nivelurile apei au atins minime record. În acel an, programul Copernicus, gestionat de Comisia Europeană, a documentat deficitul de apă de-a lungul Dunării și a spus că anumite părți ale fluviului din vestul Europei nu sunt navigabile.

Cel mai scăzut nivel înregistrat în Dunăre a fost de 1,3 picioare în octombrie 2018, potrivit Reuters. Marți, Dunărea a măsurat 3,8 picioare adâncime la Budapesta.

Cum au ajuns navele naziste blocate în Dunăre

Germania nazistă și aliații săi au ocupat Balcanii de Vest din 1941 până în 1945, unde au impus o guvernare cu mână de fier și au luptat cu gherilele partizane comuniste.

Dar în urma intervenției Uniunii Sovietice, forțele germane au fost alungate constant înapoi la granițele sale.
Pe măsură ce trupele naziste se retrăgeau spre vest, Germania a scufundat zeci de nave din flota sa de la Marea Neagră peste Dunăre în septembrie 1944. Scopul a fost să încetinească Armata Roșie prin înfundarea fluviului, dar și să prevină căderea vaselor în mâinile sovieticilor.

Astfel, naziștii au scufundat aproape 200 de nave în timpul retragerii lor, inclusiv feriboturi, șlepuri și torpiloare.
Timp de 80 de ani, bărcile au rămas în mare parte netulburate pe fundul Dunării. În timpul secetei, corpul masiv de oțel al unui remorcher german marcat UJ-106 a străpuns suprafața lângă Prahovo.

O inițiativă din 2022 finanțată de Banca Europeană de Investiții și Cadrul de investiții din Balcanii de Vest a oferit aproape 30 de milioane de euro pentru a supraveghea o operațiune de salvare pentru îndepărtarea ambarcațiunilor.

Prima navă a fost scoasă din Dunăre în august. Lucrătorii portuari locali au sugerat chiar că nava ar putea fi relansată după ce găurile îi sunt peticite și va fi curățată.

Îndepărtarea navelor este însă complicată de munițiile scufundate odată cu ele, care necesită o manevră atentă pentru a evita orice risc de detonare a acestora.

„Navele sunt pline de mine, obuze și muniții neexplodate, care ar putea cauza probleme majore, catastrofale dacă ar exploda”, a declarat Trailovic pentru AFP.

Oficialii sârbi estimează că va dura un an și jumătate pentru a scoate navele.
„În următoarele luni, vom recupera 21 de nave care s-au scufundat pe fundul Dunării”, a declarat Goran Vesic, ministrul sârb al construcțiilor, transporturilor și infrastructurii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`