Emilian Popovici: La un vaccin cu eficacitate de 95%, ne așteptăm ca 0,06% dintre cei vaccinați să ajungă să facă infecția. Vaccinul oferă o protecție serioasă împotriva formelor severe și una importantă împotriva infecției (VIDEO)
Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat că un vaccin cu o eficacitate de 95% nu înseamnă că 5% dintre cei vaccinați se vor infecta, ci mai degrabă 0,06% dintre aceștia, conform calculului matematic de specialitate. La „Talk B1” cu Irina Petraru, luni, expertul a declarat că în mod clar „vaccinul îți oferă protecție foarte serioasă față de apariția formelor severe de boală și îți oferă o protecție importantă și față de infecția propriu-zisă”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Emilian Popovici, despre eficacitatea vaccinului împotriva infecției propriu-zise și a formelor severe de boală
„Am să vă explic ce înseamnă acel procent care reprezintă eficacitatea vaccinului. Dacă vorbim de un vaccin cu o eficacitate de 95%, cum sunt Pfizer și Moderna, spre exemplu, asta ce înseamnă, acest procent – înseamnă practic reducerea procentuală a numărului de infectați la o populație vaccinată față de o populație nevaccinată, dar asta nu înseamnă că 95% sunt protejați și 5% se vor infecta, pentru că după acest procent de 95%, care reprezintă eficacitatea, se face un calcul matematic care ne duce undeva la 0,06%, deci practic ne așteptăm ca, la un vaccin cu eficacitate de 95%, 0,06% dintre cei vaccinați să ajungă să facă infecția, așa este varianta corectă a eficacității”, spune Emilian Popovici.
Întrebat dacă odată vaccinați mai suntem expuși formelor grave de boală sau eventualele infectări se vor manifesta sub forme ușoare, Emilian Popovici a explicat: „Avem și aici două situații care merită atenție. În primul rând, vulnerabilitatea este foarte crescută după prima doză de vaccin în special în primele două săptămâni, iar după a doua doză de vaccin este în primele 10 zile. Dacă socotim infectații post-vaccinali, după ce s-au vaccinat, în aceste intervale de timp, atunci lucrurile sunt destul de clare, pentru că există o anumită vulnerabilitate în această perioadă în care n-a fost timpul necesar ca să se dezvolte protecția totală de anticorpi pe care vaccinul o poate genera. Este adevărat că s-au înregistrat cazuri de infecție și după 10 zile sau după două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze, însă procentul acesta este foarte redus”.
„Am să vă dau un exemplu comunicat de Centrul de Control al Bolilor de la Atlanta. Într-un stat american, la 4.600.000 de vaccinați complet, cu două doze, și la un interval mai mare de două săptămâni după a doua doză, s-au infectat 180 de persoane, deci 180 la 4.600.000, ceea ce este absolut rezonabil, marea majoritate a acestora dezvoltând forme ușoare de îmbolnăvire, cu un procent foarte mic de persoane care au necesitat a fi internate și, dea semenea, cu un număr foarte redus de decese. Vorbim, iată, de cinci decese, la 4.600.000 de vaccinați, și cu o mediană a vârstei de 72 de ani, deci la persoane care sunt la vârsta a treia. Clar, vaccinul îți oferă protecție foarte serioasă față de apariția formelor severe de boală și îți oferă o protecție importantă și față de infecția propriu-zisă”, a adăugat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.