CORONAVIRUS | Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: ”Epidemia este în derulare și orice coborâre a gărzii nu poate duce decât la revenirea la starea dinainte” (VIDEO)

Publicat: 11 05. 2020, 16:56

Începând cu data de 15 mai, stare de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă. O parte dintre măsurile luate în contextul epidemiei de coronavirus de pe teritoriul României se vor relaxa, în timp ce unele restricții vor rămâne valabile.

În acest context, Institutul Național de Sănătate publicăa prezentat, sâmbătă,propunerile de măsuri ce ar putea fi aplicate începând cu această dată.

Deplasările populației, fără declarația pe proprie răspundere, după 15 mai

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a oferit detalii privitoare la restricțiile legate de deplasarea populației, după data de 15 mai.

Acesta a precizat că, după acea dată, nu vor mai fi necesare declarațiile pe proprie răspundere. Românii se vor putea deplasa și în alte localități, însă trebuie în continuare să evite grupurile mai mari de trei persoane.

Cu toate acestea, președintele României, Klaus Iohannis, a punctat că toate măsurile restrictive trebuie respectate în continuare, deoarece pericolul generat de virusul COVID-19 nu a trecut, iar o relaxare prea timpurie a restricțiilor ar putea duce la agravarea situației.

Ideea șefului statului este întărită și de către Prof. Dr. Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, interviu acordat DW.

„În starea de alertă măsurile pot fi mai severe sau mai relaxate și asta se va face după felul în care vor evolua problemele, iar problemele legate de această infecție vor evolua cu siguranță în primul rând legat de felul în care populaia va respecta măsurile”, a precizat acesta, avertizând că oamenii nu trebuie să creadă că pericolul va trece după data de 15 mai, deoarece amenințarea virusului este încă prezentă.

„Este o greșeală profundă, pentru că epidemia este în derulare și asta se vede din cifre, din numărul de infectați, din numărul deceselor, din toți ceilalți indicatori care reflectă evoluția infecției. Orice coborâre a gărzii, cum se spune în box, nu poate duce decât la revenirea la starea dinainte sau chiar la o stare mai rea decat înainte”, a mai declarat Dr. Emilian Popovici, rugând populația să fie responsabilă în continuare.

Purtarea măștii de protecție, obligatorie în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun

Odată cu relaxarea restricțiilor impuse de starea de urgență, va fi instituităși obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

„E important să poarte toată lumea. Se stișe ca în această infecție numărul cel mai mare de infectați sunt asimptomatici, care elimină virusul, sunt infecțioși, dar nu sunt cunoscuți, circulă în colectivitate și răspândesc boala. Dacă purtăm toți măști, ne protejăm unii pe alții”, a mai declarat epidemiologul, făcând apel întâi la igiena personală și implicit la spălatul cât mai des pe mâini, în detrimentul purtării mânușilor.

„Noi recomandăm în principiu portul mănușilor, dar nu sunt foarte comode, mai ales că urmează sezonul cald. În plus, mănușa se contaminează exact cum se contaminează și pielea și dacă mâinile le spălăm des, nu știu câți se apuc să își spele mănușile. În plus, când o scoți îți contaminezi mâna și tot la igienizarea prin spălare sau dezinfecție vei ajunge” a concluzionat Vicepresedintele Societatii Române de Epidemiologie.