Medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București trage un semnal de alarmă cu privire la relaxarea românilor în contextul pandemiei de coronavirus și cu faptul că oamenii nu se vaccinează în număr mare. ”Bătălia cu virusul am pierdut-o. Ce se întâmplă acum e triumful virusului”, spune medicul care se așteaptă la un „boom” în felul în care evoluează epdemia, precum și la un val patru.
”Toţi suntem relaxaţi. Ştiţi ce este paradoxal în această ţară? Într-o relaxare generală se luptă îngrozitor pentru relaxare. În Piaţa Victoriei vin oameni fără mască care urlă toţi nu vrem mască, şi nu au purtat niciodată. Vin bolnavii care se internează în stare gravă şi recunosc, «eu nu am purtat mască niciodată, am crezut că e o prostie»”, a declarat Emilian Imbri, la Digi 24.
Din punctul său de vedere, lupta cu virusul este deja pierdută. În plus, referindu-se la criza paturilor de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19, Imbri a subliniat că oricât de multe paturi ar avea România, nu există personal suficient care să îngrijească persoanele cu forme grave ale bolii.
”Bătălia cu virusul am pierdut-o. Ce se întâmplă acum e triumful virusului, să ştiţi. Faptul că spuneţi că nu sunt locuri, că… Ştiţi ce se întâmplă în momentul de faţă? Şi dacă scoatem din depozite, din rezervele care sunt în România, dacă scoţi paturile şi ventilatoarele alea şi le pui pe aleile spitalului şi spui am 2000 de paturi ATI şi sunt ocupate 1500. Pe alea 500 nu are cine să le manevreze. Aici este problema. Nu e problema că nu avem paturi, este problemă că nu ai cu cine să lucrezi. (…) Din punctul meu de vedere, o să urmeze un boom. Lucrurile s-ar putea îndrepta de la sine şi urmează valul 4 sau ce mai urmează. De ce? Pentru că nu mergem să ne vaccinăm. Şi atunci orice tulpină din asta de vine să ne mai facă vizite, va genera un alt val”, a explicat Emilian Imbri.
În acest context, fostul manager al unității medicale din Capitală a vorbit despre cadrele medicale care se declară sceptici în privința vaccinului anti-COVID-19.
”Am colegi care au apărut la televizor şi au spus că nu sunt împotriva vaccinului, dar eu vreau să mă vaccinez cu vaccinul care o să apară peste 2 ani. Dar care e problema? Aşteaptă, dar nu induce celorlalţi că ăsta nu e bun”, a mai spus Imbri.
Potrivit celor mai recente date trensmise sâmbătă seară de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19, în ultimele 24 de ore, în România au fost vaccinate 81.178 de persoane. Astfel, numărul total al românilor cărora le-a fost administrat serul împotriva coronavirusului, de la debutul campaniei de imunizare, pe 27 decembrie 2020 și până acum, a depășit 2,5 milioane.