Emilia Șercan, jurnalista de investigație care l-a acuzat pe premierul Nicolae Ciucă de plagiat, a vorbit despre practica redactării de teze de doctorat de către alte persoane decât autorii asumați, luni, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și susține că, potrivit surselor sale, astfel de lucrări ar fi fost scris chiar în anumite universități.
„Practica redactării tezelor de doctorat de către alte persoane decât autorii asumați ai acestora era, aș putea să spun, specifică probabil după 2010, cel puțin sursele cu care eu am stat de vorbă mi-au spus că aproximativ după anul 2010 această practică devine una extinsă. Ce se întâmpla – în multe situații, sursele mele cu care am stat de vorbă de-a lungul timpului mi-au spus că s-au scris teze de doctorat chiar în anumite universități”, a spus jurnalista.
„Cine scria aceste teze de doctorat în universități, în foarte multe situații, erau chiar profesorii coordonatori sau alți profesori din respectiva universitate. Iarăși, era o practică din partea îndrumătorilor, coordonatorilor de doctorat, care de cele mai multe ori aveau și grad didactic de profesor și poate aveau și funcții de conducere, să îi pună să compileze – pentru că nu vorbim despre realizarea autentică a unor teze de doctorat, ci erau compilații jalnice. Acești profesori îi puneau pe asistenții sau pe prepatorii, sau poate pe lectorii care doreau să avanseze și care erau blocați de la avansarea academică, și vedeau în acest tip de colaborare o oportunitate pentru a-și debloca situația prin redactarea de teze de doctorat”, a adăugat Emilia Șercan.
„Ceea ce povestesc eu mi-au relatat sursele mele despre situații concrete de la Academia de Poliție și de la Universitatea Națională de Apărare. Evident, nu exclud ca lucrul acesta să se fi întâmplat și în alte universități din România, nu pot să vorbesc despre o practică generalizată, dar probabil s-a întâmplat lucrul acesta și în alte situații”, a mai spus ea.
Întrebată cam cât costă o astfel de lucrare, Emilia Șercan a explicat: „În fine, nu pot eu să fac afirmații categorice în privința sumelor de bani care au fost plătite pentru astfel de lucrări de doctorat, însă cred că în unele situații, dacă nu s-au plătit bani, au fost alt gen de recompense. Nu știu dacă acești bani, de exemplu, ajungeau și la cei care efectiv compilau tezele de doctorat, în speță asistenții universitari sau preparatorii, sau lectorii care realizau astfel de lucrări”.