Emilia Șercan, după ce Nicolae Ciucă a pierdut procesul prin care a vrut să blocheze analiza tezei de doctorat: Eu sunt mai mult decât decisă să acționez în judecată, inclusiv CNATDCU, dacă nu vor da curs sesizării (VIDEO)

Emilia Șercan, după ce Nicolae Ciucă a pierdut procesul prin care a vrut să blocheze analiza tezei de doctorat: Eu sunt mai mult decât decisă să acționez în judecată, inclusiv CNATDCU, dacă nu vor da curs sesizării (VIDEO)
Jurnalista de investigație Emilia Șercan. Sursă foto: Captură Video B1 TV

Jurnalista Emilia Șercan a avut o intervenție în emisiunea „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV, unde a comentat faptul că președintele PNL, Nicolae Ciucă, a pierdut procesul prin care a vrut să blocheze analiza tezei de doctorat.

“Lucrurile stau în felul următor, după ce eu am scris că teza de doctorat a premierului de atunci, Nicolae Ciucă, este plagiată, au existat 3 persoane care s-au dus la CNATDCU și au dorit să depună o sesizare referitoare la lucrurile pe care eu le-am arătat în articolul meu de presă, în analiza pe care eu am făcut-o.

Ce s-a întâmplat acolo este în felul următor: procedural, aceste sesizări trebuie depuse la Unitatea Executivă de FINANȚARE a Învățământului Superior, adică la UEFISCDI. La vremea respectivă avea rol de registrator, de secretariat pentru CNATDCU, CNATDCU fiind instituția care în mod normal are atribuții să verifice o teză de doctorat. Acei 3 cetățeni s-au dus la UEFISCDI, au depus niște sesizări, însă acele sesizări au fost înregistrate pentru a fi trimise la CNATDCU, însă domnul Nicolae Ciucă a deschis 2 procese în Instanță. Un proces l-a deschis pentru a suspenda înregistrarea sesizărilor, așa și un al doilea proces pentru a anula înregistrarea sesizărilor. Primul proces a fost, bineînțeles, cel cu suspendarea, pentru că prima dată trebuie să suspenzi un document și apoi te duci să-l anulezi. A fost acceptat acest proces referitor la suspendare, suspendarea a produs efecte, au fost suspendate, nu s-a mai putut întâmpla nimic, practic, a fost blocată din fașă analizarea tezei de doctorat a domnului Ciucă, după care domnul Ciucă a deschis cel de-al doilea proces. Acest proces ajunge la un domn judecător de la Curtea de Apel, Marius Iosif, care, la sfârșitul anilor 2007, 2008, 2009, pe acolo, a îndeplinit mai multe funcții.

Până la urmă a fost o decizie politică, de numire a domnului judecător.

Domnul judecător dă această decizie, care a fost una absolut scandaloasă, pentru că dă această decizie, se anulează, practic, înregistrarea sesizărilor, după care vine frumos unitatea aceasta executivă, bineînțeles, pentru că era mare scandal public în presă, a făcut recurs, pentru că nu știu dacă s-ar fi întâmplat lucrul ăsta în alte condiții, nu și dacă ar fi făcut recurs în alte condiții.

A făcut recurs, iar pentru că vorbim despre o procedură de urgență, această suspendare plus anulare, de act administrativ, e o procedură de urgență, altfel la Înalta Curte de Casație, la Secția de contencios administrativ se stă cu anii, adică ai trei-patru ani, până se ajunge să se judece dosarul. Deci, pe această procedură de urgență s-a judecat acum 10 zile și Înalta Curte, practic, a desființat, a casat decizia dată de domnul judecător Marius Iosif, a rejudecat pe loc acțiunea domnului Ciucă și i-a respins cererea.

Eu nu am văzut motivarea, dar, pe scurt, asta a încercat să facă. Asta este o metodă patentată în justiție pentru a bloca analizarea unei teze de doctorat de domnul fostul procuror și vicepreședinte al CSM, Codruț Olaru a.

Dânsul a făcut o chestie similară, tot pe mâna unui judecător care avea o teză de doctorat plagiată, despre care eu am scris, domnul Bîcu, acum e și el judecător la Înalta Curte.

A primit la fel, a obținut o anulare la Curtea de Apel, după care s-a dus la Înalta Curte, unde s-a întâmplat o chestiune similară, numai că acolo nu s-a dat și casare cu rejudecare, doar s-a dat casarea sentinței și acum se rejudecă la Curtea de Apel procesul respectiv. Deci, practic ei ce au făcut, ei au zis așa, cetățeanul nu are nici măcar voie să meargă să se plângă la o instituție că instituția respectivă a făcut sau nu a făcut ceva sau o persoană a făcut sau nu a făcut ceva, nu poți să consideri un act administrativ, plângerea sau înregistrarea plângerii.”

Judecătorul Iosif s-a pensionat după ce a dat decizia

„Da, foarte rapid s-a pensionat și acum este la o binemeritată pensie domnul Iosif, după ce a făcut asta.

Și acum, în mod normal, după această chestiune, clar că ar trebui să meargă frumos și să ia teza de doctorat să o verifice. Numai că între timp a venit Curtea Constituțională cu acea decizie, de vara trecută, care a venit și a spus ‘tezele nu pot fi analizate sub aspectul conținutului științific’, dar doamna Ligia Deca, ministrul Educației, în toamnă când a apărut povestea cu teza marelui om politic Lucian Bode, a venit și a spus: domnule, nu se pot verifica tezele nici sub aspectul conținutului etic. Practic, dacă avem încălcări de etică, nu putem. Ele au fost asimilate de doamna Deca conținutului științific. Ceea ce e o mare porcărie această interpretare a legislației, bineînțeles, voită, simțită, vine așa din școala de gândire Sorin Cîmpeanu, al cărui învățăcel este doamna Deca, și acum ei încearcă să impună în spațiul public și în mediul universitar ideea, din pricina acestei decizii a Curții Constituționale nu poate să fie verificată teza. Însă, ideea este în felul următor, nu poate să fie verificată teza de CNATDCU, nu știu ce împiedică Universitatea Națională de Apărare. Probabil doar faptul că domnul Ciucă a fost șeful armatei române și inclusiv profesorii de acolo au fost subordonați, la un moment dat, ai domnului Ciucă. Probabil lucrul ăsta nu lasă nici Universitatea Națională de Apărare să verifice teza.

Anul trecut, după ce am văzut această decizie absolut scandaloasă a domnului Iosif, m-am dus eu, personal, și am depus o nouă sesizare. Eu, cetățeanul Șercan, m-am dus și am depus o sesizare la UEFISCDI pentru a fi trimisă la CNATDCU. UEFISCDI a refuzat, deci dacă acele 3 sesizări depuse de cei 3 cetățeni au fost înregistrate, dar a fost blocată practic transmiterea lor către CNATDCU, mie UEFISCDI a refuzat și să îmi înregistreze sesizarea în baza, bineînțeles, invocând această decizie a domnului judecător Iosif, de la Curtea de Apel.

Ce s-a întâmplat este că eu am dat în judecată și am câștigat anul acesta, în aprilie, nu am spus public lucrul ăsta, pentru că am avut alte probleme din cauza domnului Ciucă și din cauza domnului Bode, am fost nițel ocupată cu alte probleme. Nu am vorbit public despre lucrul ăsta, însă un alt judecător de la Curtea de Apel a spus, în mod categoric, nu poate să fie blocat dreptul cetățeanului de a depune o petiție, de a depune o sesizare la o instituție.

Că vine insituția respectivă și spune cetățeanul e îndreptățit sau nu e îndreptățit să o depună, se confirmă ceea ce sesizează cetățeanul sau nu se confirmă, e o altă discuție. Problema este tu ai obligația instituției, pentru că ai o lege a petiționării care te obligă pe tine, instituție, să iei practic și să înregistrezi ceea ce îți trimite ție cetățeanul, după aia soluționarea, modul de soluționare e cu totul și cu totul altă discuție. Avem și această decizie practică a Curții de Apel București. Eu sper ca UEFISCDI, în această chestiune, să nu facă recurs, pentru că ar fi mizerabil să facă recurs, cu atât mai mult cu cât există decizia Înaltei Curți în privința aceleiași chestiuni referitoare la domnul Ciucă. Și să vedem ce se va întâmpla mai departe în povestea asta cu CNATDCU.

Eu sunt mai mult decât decisă să acționez în judecată, inclusiv CNATDCU, dacă nu vor da curs sesizării și dacă nu vor lua în considerare, și acolo putem să ajungem, din nou, în fața unui judecător și să vedem raționamentele Curții Constituționale.”, a mai spus Emilia Șercan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`