Presa franceză: Motivul pentru care românii cu studii aleg să emigreze

Publicat: 19 06. 2020, 23:13
Foto: Facebook / Politia de frontiera

Emigrația românilor a crescut cu 287% între 1990 și 2017, potrivit unui raport publicat în octombrie 2019 de Banca Mondială. Mai mult de 27% dintre lucrătorii români cu specializări universitare au plecat în afara țării în 2017.

Potrivit Le Figaro, care a a publicat un nou articol dedicat situaţiei din România sub titlul „România se goleşte de forţele active”, exodul continuă.

Pentru Sorin Ioniță, analist la Think Tank Expert Forum, „mai ales exodul profesioniştilor din domeniul sănătăţii este îngrijorător. Pentru că nivelul salarial nu este singura motivaţie în cazul lor. Tinerii medici pleacă şi pentru a dobândi noi abilităţi, dar mai ales pentru a fugi dintr-un sistem spitalicesc feudal, aflat la discreţia unui grup de circa 250 de patroni, adevăraţi «guru», cu susţinere în lumea politică, ei controlând resursele şi hotărând totu”.

De ce aleg românii cu studii să emigreze

Motivele decisive pentru care zeci de mii de medici români au plecat din ţară în ultimii ani au fost, în cazul lor, politizarea a tot ceea ce înseamnă sistemul românesc de sănătate şi acordarea posturilor după criteriul politic şi nu în funcţie de competenţe, sistem practicat de toate partidele care s-au succedat la putere după 1989

Cătălin Teniţă, cofondator al ONG-ului Geeks for Democracy, vorbeşte şi despre alte cauze ale acestui exod.

Potrivit declarației sale,precaritatea infrastructurii, a educaţiei şi a sistemului de sănătate ar fi principalele motive care au condus spre acest dezastru, iar cuplurile tinere au părăsit şi continuă să părăsescă ţara.

„Chiar dacă au deja o situaţie bună, un loc bun de muncă, decid să plece din cauza lipsei infrastructurii, nivelului slab de organizare a educaţiei, sistemului de sănătate, precum şi a lipsei legăturilor prin autostrăzi. Preferă să le ofere un orizont mai bun copiilor lor, iar acest lucru este foarte dureros pentru România”, a declarat Teniţă

Totodată, un alt aspect care agraveată şi mai mult situaţia ţine de rata nataliăţii şi de sporul demografic, unul negativ, cifrele aratând înfiorător în comparaţie cu anul 1989.

Mai exact, dacă în anul Revoluţiei s-au născut 400.000 de copii, în 2018 numărul lor a scăzut la mai puţin de jumătate, până la 180.000. Şi tot de atunci, numărul copiilor născuţi de părinţi români în străinătate depăşeşte numărul naşterilor din România.

De asemenea, tot mai mulţi tineri au un singur obiectiv încă de pe băncile şcolii: să plece cât mai rapid din ţară, iar concluziile nu sunt deloc liniştitoare.

„Dacă nu se schimbă nimic, nu vom mai putea nici măcar să încetinim fenomenul, căci oricum să îl oprim este absolut imposibil”, susţine Elena Calistru, preşedintele asociaţiei Funky Citizens, în timp ce analistul politic Radu Magdin arată cu degetul în direcţia adevăraţilor vinovaţi pentru situaţia catastrofală la care s-a ajuns: politicienii, indiferent de culoarea lor politică.

„Şi nimeni nu a elaborat cu adevărat o strategie pentru acest viitor incert”, declară Magdin.

România, sursa a aproape jumătate din toată asistența medicală care a emigrat în UE

Potrivit rezultatelor unui studiu comandat de România în contextul Președinției Consiliului UE și realizat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS), în 2019, România este țara de unde provine aproape jumătate din toată asistența medicală care a emigrat în Uniunea Europeană,

Astfel că, potrivit cercetărilor, salariile mari și taxele mici din alte state nu mai reprezintă singurele motive pentru care est-europenii aleg să plece masiv să lucreze în străinătate.

Județul Olt este în topul zonelor cu cea mai mare emigrație

Rareș Bogdan a afirmat, în urmă cu un an, că emigrația masivă a românilor trebuie să înceteze, precizând că unul dintre județele „fruntașe” la capitolul exod este Olt.

„Sigur că, venind în orașele acestea, aflu o grămadă de lucruri. Aflu, de exemplu, că, printre județele unde sunt cei mai mulți cetățeni români plecați în străinătate – copii, părinți, frați – în Italia, în Marea Britanie, în Spania este exact județul Olt. Deci în topul celor plecați este județul Olt. Din Balș au plecat 5.000 de oameni. Din Slatina vorbim de 25.000 de oameni plecați. Sunt cifre uriașe, care arată clar că nu și-au mai găsit viitorul aici sau s-au dus pentru a trimite bani părinților în vârstă, copiilor, soțiilor rămase cu copilașii acasă. Lucrurile astea trebuie să înceteze”, a spus Rareș Bogdan.