EMA urmează să anunțe, vineri, dacă autorizează administrarea vaccinului anti-COVID-19 Pfizer și la copii cu vârste de 12-15 ani
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar urma să facă, vineri, un anunț cu privire la posibilitatea ca vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech să fie administrat și în cazul adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. În cazul în care serul va primi undă verde, autoritățile din cele 27 de state membre ale blocului comunitar vor putea începe vaccinarea și la această categorie de vârstă.
Verdict așteptat din partea EMA cu privire la vaccinarea cu Pfizer a copiilor cu vârste de 12-15 ani
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a precizat în conferința de presă de marți că până la finalul lunii mai se așteaptă un verdict din partea specialiștilor EMA.
“Până la finalul lunii mai, se așteaptă până pe 29-30 mai să se acorde această recomandare pentru autoriare și ulterior Comsia Europeană va acorda autorizarea însă, în funcție de datele pe care experții le vor evalua, dacă vor solicita alte date vom vedea, dar acesta este un termen avansat, ca la sfârșitul acestei luni să se facă recomandarea pentru autorizare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Ministrul Sorin Cîmpeanu:De îndată ce va fi posibilă, omologată vaccinarea și pentru elevii cu vârsta de 12-15 ani, vom susține vaccinarea elevilor
La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că imediat ce va fi posibilă vaccinarea anti-COVID-19 a acestei categorii de vârstă, ministerul va susține acest lucru.
„Ministerul Educației va face tot posibilul pentru susținerea vaccinării.De îndată ce va fi posibilă, omologată vaccinarea și pentru elevii cu vârsta de 12-15 ani, la nivel european și la nivel național, ne vom coordona cu coordonatorii campaniei naționale de vaccinare pentru a susține și vaccinarea elevilor. Între timp, însă, susținem în continuare importanța și necesitatea vaccinării, prin campania pe care Ministerul Educației, amintesc, a declanșat-o la nivel național, „Vaccinare și testare pentru învățare”. Rezultatele se văd și acest lucru este îmbucurător”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV.
Între timp însă, în România, va fi organizat, în perioada 31 mai – 1 iunie va fi un maraton de vaccinare dedicat adolescenților între 16 și 18 ani, pentru a marca Ziua internațională a Copilului.
„Mai exact, tinerii, adolescenții, între 16 și 18 ani, fiind evident însoțiți de părinți sau tutorele legal, se vor prezenta pe tot parcursul programului de lucru, ci nu doar după ora 14, în centrele de vaccinare și vor beneficia de acest proces. De asemenea vor fi la nivelul fiecărui județ unul sau mai multe centre, în funcție de resursele umane, care vor avea activitate timp de 24 de ore și care, evident, vor permite aceste centre vaccinarea și după ora 20”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.