Eliminarea mașinilor pe diesel și benzină până în 2035, printre măsurile anunțate de Comisia Europeană într-un pachet legislativ de anvergură

Eliminarea mașinilor pe diesel și benzină până în 2035, printre măsurile anunțate de Comisia Europeană într-un pachet legislativ de anvergură
Berlin, Germania. Foto: Pixabay

Comisia Europeană a anunțat că sectorul transpoturilor trebuie să reducă gazele cu efect de seră cu 90% până în 2020, astfel încât să întrunească obiectivele stabilite prin Green Deal – Acordul verde european.

Comisia Europeană vrea eliminarea mașinilor pe diesel și benzină până în 2035

Ca parte din măsurile dezvăluite oficial miercuri, mașinile de pasageri – responsabile pentru circa 12% din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivelul UE – care folosesc combustibili fosili precum benzina sau diesel vor fi eliminate complet până în 2035, transmite Euronews. Prin urmare, toate mașinile înregistrate începând cu 2035 vor fi fără emisii.

Bruxelles-ul intenționează să reînnoiască infrastructura blocului comunitar pentru a stimula utilizarea vehiculelor electrice, cu reglementări care să le asigure cetățenilor UE posibilitatea de a-și reîncărca și alimenta mașinile oriunde la nivel european.

Respectarea angajamentului va presupune eforturi de anvergură. Până la final de 2020, pe teritoriul UE existau doar în jur de 226.000 de puncte de reîncărcare accesibile publicului, iar piața este puternic concentrată în Țările de Jos, Franța și Germania.

Totodată, Bruxelles-ul dorește să stimuleze producția internă de hidrogen și utilizarea sa drept combustibil alternativ. Totuși, această piața este mult mai mică – în 2020, în UE existau doar 125 de stații de hidrogen, care deserveau peste 2.000 de vehicule.

Obiectivul presupune instalarea unor puncte de reîncărcare la intervale regulate pe marile autostrăzi din UE – la fiecare 60 de kilometri pentru mașinile electrice, respectiv la fiecare 150 de kilometri pentru alimentarea cu hidrogen.

Comisia von der Leyen, pachet legislativ de anvergură

Comisia Europeană a prezentat un pachet legislativ masiv, prin care intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în UE cu cel puțin 55% până la finalul lui 2030, un efort tranșant și ambițios care va transforma ireversibil toate sectoarele economice.

Pachetul cuprinde 13 proiecte legislative. Printre măsuri se regăsesc impozitul de frontieră asupra importurilor poluante, un regulament pentru eliminarea treptată a autovehiculelor cu combustibili fosili, planuri de creștere a consumului de combustibili alternativi, creșterea prețului la carbon, un fond climatic social pentru a combate sărăcia energetică, dar și obiectivul de a dubla în următorii 10 ani ponderea energiilor regenerabile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`