Elevul de 15 ani, din clasa a VIII-a, din Târgu Mureș, care și-a bătut crunt diriginta, nu are voie să intre în școală cinci zile, la decizia Consiliului de administrație al Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian”.
În cadrul ședinței de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” de marți, 12 martie, consiliul profesoral a propus sancționarea elevului de 15 ani cu suspendare pe o durată de cinci zile lucrătoare, începând cu data de astăzi, sancțiune care a fost aprobată deja în ședința consiliului de administrație al colegiului.
„Totodată, s-a demarat procedura de cercetare disciplinară a elevului în cauză prin activarea comisiei responsabile de prevenirea şi eliminare a violenţei. O altă măsură pe care a luat-o colegiul, în data de 12 martie, a înaintat către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş o adresă prin care solicită personal specializat de pază pentru asigurarea zonei şi pentru diminuarea riscurilor asociate situaţiei”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Camelia Irimie, potrivit Agerpres.
Pe parcursul celor cinci zile de suspendare a elevului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş continuă ancheta la Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, a mai precizat reprezentanta ISJ Mureș.
Directoarea Cristina Ligia Someșan a precizat, într-o scrisoare trimisă miercuri, părinților celor peste 1.000 de elevi din școală, că incidentul de luni este inadmisibil şi că nu a fost prima abatere disciplinară a elevului respectiv.
„Nu a fost prima abatere disciplinară a elevului respectiv, ci au fost nenumărate altele în ultimii doi ani. Toate situaţiile s-au lăsat cu sancţiuni, cu certuri, cu împăcări, cu promisiuni şi jurăminte. În multe momente am crezut că poate fi adus pe o cale mai bună, în altele am făcut dosare către Poliţie, Inspectoratul Şcolar Judeţean sau Direcţia de Protecţie a Copilului. Uneori am sperat în reveniri, alteori am semnat sancţiuni incredibile. E evident că în final n-a ieşit bine. Calea constructivă n-a funcţionat deloc, iar cea care ar fi avut rostul de a pune ordine în aceste situaţii n-a fost decât un şir repetat de blocaje într-o legislaţie care ne-a făcut vulnerabili, incapabili de a lua o măsură disciplinară fermă şi care luni mi-a adus din partea elevului în cauză următoarea replică: ‘nu-mi pasă, că şi-aşa n-ai ce să-mi faci nici tu, nici poliţia’. Şi avea dreptate. Am pierdut multe bătălii şi ştiu sigur că asta se întâmplă în fiecare şcoală, chiar dacă e greu pentru unii să recunoască aşa ceva. Luni lucrurile au escaladat într-un mod inadmisibil, înfiorător, înfricoşător şi de nepermis”, a arătat Cristina Ligia Șomeșan.
Din punctul ei de vedere, trebuie luate măsuri aspre, ferme și clare pentru toată lumea, pentru ca un astfel de incident să nu se mai întâmple, iar elevii și profesorii să nu mai fie expuși unui astfel de risc în instituția de învățământ.
„Până acum toţi mi-au spus că n-am soluţia pe care, de fapt, o aşteptăm de mult, care altădată s-ar fi aplicat fără discuţie şi că ar trebui să fi învăţat destul din rateurile anterioare. Poate că au dreptate, dar eu sunt dispusă să mai încerc o dată. Ştiu că Poliţia sau Inspectoratul Şcolar mă vor susţine ca întotdeauna, dar că legislaţia mă va împiedica din nou, atât pe mine, cât şi pe ei. Singurul lucru care este diferit după evenimentul de luni e că nu mai sunt dispusă să accept că nu se poate, că legea nu permite că regulamentul cutare sau Statutul elevului nu sunt corelate, că procedurile interzic anumite intervenţii sau câte şi mai câte. Poate că nu voi răzbi, din nou, poate că toate relele lumii mi se vor pune în cârcă, poate că mulţi şi necunoscători îşi vor da cu părerea, dar în calitate de director, profesor şi fost elev al acestei şcoli, n-am să accept ca această situaţie să mă transforme într-o victimă neputincioasă şi înfricoşată de aceste vremuri cărora, până la urmă noi, adulţii, le-am permis să fie aşa”, a mai subliniat directoarea.