Elevii vor fi repartizați în grupe sau în clase prin tragere la sorți sau în ordine alfabetică. Ce presupune, mai exact, proiectul pus în consultare de Ministerul Educației

Elevii vor fi repartizați în grupe sau în clase prin tragere la sorți sau în ordine alfabetică. Ce presupune, mai exact, proiectul pus în consultare de Ministerul Educației
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noi reguli în sistemul de învățământ din România. Este vorba despre un proiect de ordin lansat în consultare publică de către Ministerul Educaţiei privind aprobarea procedurii de distribuţie aleatorie a antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor în formaţiunile de studiu în cazul unităţilor de învăţământ, unde se constituie cel puţin două formaţiuni de studiu la grupele/ clasele de început de nivel – grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a din acelaşi domeniu/ cu aceeaşi specializare, informează Agerpres, conform G4media.

Ce presupune proiectul Ministerului Educației

Acest proiect vizează faptul că distribuţia în formaţiuni de studiu se va realiza prin tragere la sorţi sau prin distribuţia echitabilă a elevilor ordonaţi alfabetic, în funcţie de decizia consiliului de administraţie.

„Unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia să distribuie în mod echitabil în formaţiuni de studiu şi următoarele categorii de antepreşcolari/ preşcolari/ elevi: copiii cu cerinţe educaţionale speciale, cei care repetă anul şcolar, cei care nu au parcurs ciclul preşcolar sau l-au parcurs incomplet, cei a căror limbă maternă diferă de limba de predare, cei transferaţi dintr-o altă ţară/ unitate de învăţământ/ clasă, precum şi pe cei admişi pe locurile distinct alocate candidaţilor cu cerinţe educaţionale speciale sau pe locurile speciale pentru romi”, informează Ministerul Educaţiei într-un comunicat.

Ce se întâmplă în cazul în care un părinte va vrea ambii copii înscriși în aceeași clasă

De menționat este faptul că în cazul în care un părinte sau reprezentantul legal doreşte înscrierea fraţilor în aceeaşi clasă, aceştia sunt repartizaţi în clasa în care a fost distribuit primul dintre fraţi, mai arată sursa citată.

De asemenea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ se constituie comisia de înscriere şi distribuire a antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor care propune componenţa formaţiunilor de studiu. Consiliul de administraţie aprobă formaţiunile de studiu cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an şcolar.

Listele finale cu componenţa formaţiunilor de studiu, semnate de directorul unităţii de învăţământ, vor fi publice şi se vor afişa la avizierul unităţii de învăţământ şi/ sau pe pagina de internet a unităţii de învăţământ cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an şcolar, a mai precizat Ministerul Educaţiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`