Elevii vor fi repartizați în clasele pregătitoare în ordine aflabetică sau prin tragere la sorți. Schimbări similare și în cazul învățătoarelor

Elevii vor fi repartizați în clasele pregătitoare în ordine aflabetică sau prin tragere la sorți. Schimbări similare și în cazul învățătoarelor
Foto: pixabay.com

Elevii vor fi repartizați pe clase în generația pregătitoare fie în ordinea alfabetică a numelor, fie prin tragere la sorți „în ședință publică organizată de școală”, potrivit edupedu.ro.

De altfel, chiar și învățătoarele vor fi repartizate la clasă prin tragere la sorți, evitându-se astfel deja celebra practică a „listelor de copii” pentru un anumit cadru didactic sau altul.

Noua procedură „va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare și discriminare a elevilor, dar și a cadrelor didactice”, spune Liliana Toderiuc-Fedorca, inspectoarea școlară generală adjunctă, care este și președintele comisiei de înscriere a elevilor în învățământul primar, în cadrul ISMB.

„ISMB susține prin această recomandare transparența, egalitatea de șanse, eliminarea riscurilor segregării și ale discriminării, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.

ISMB a identificat și va transmite în cadrul ședințelor cu directorii unităților de învățământ soluții de eficientizare a procesului de repartizare la clasă a elevilor. Aceste soluții pot reprezenta, alături de sugestiile venite din partea conducerilor școlilor, baza elaborării procedurii invocate.

(…) Unitățile de învățământ vor elabora și pune în aplicare procedura de repartizare la clasă, înaintea începerii primei etape de înscriere în învățământul primar”, a adăugat Liliana Toderiuc-Fedorca.

Inspectoarea a explicat că „fiecare unitate de învățământ va elabora, aproba și asuma prin Consiliul de Administrație algoritmul/metoda de repartizare a elevilor la clasă. Procedura va fi postată pe site-ul fiecarei unități de învățământ, la avizierul acesteia și va fi diseminată în cadrul zilelor intitulate generic «Porți deschise»”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`