Elevii vor avea nota scăzută la purtare pentru 20 de absențe nejustificate / Noi reguli la exmatriculare, după modificarea Statutului Elevului

Elevii vor avea nota scăzută la purtare pentru 20 de absențe nejustificate / Noi reguli la exmatriculare, după modificarea Statutului Elevului
Foto simbol: Pixabay

Ministerul Educației a înaintat spre consultare publică un proiect de ordin care modifică și completează „Statutul elevului”, miercuri, 15 februarie. În urma noilor modificări, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar, nota la purtare va fi scăzută cu un punct.

Ministerul Educației modifică Statutul Elevului prin intermediul unui proiect de ordin

În urma proiectului de ordin înaintat de Ministerul Educației, elevii care vor absenta de la cursuri fără o justificare vor avea nota scăzută la purtare.

„Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial şi liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an şcolar din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an şcolar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”, se arată în proiectul de ordin.

Proiectul mai aduce o nouă modificare în privința exmatriculării din școlile militare. Elevii care vor fi exmatriculați din unitățile de învățământ postliceal din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pentru motive imputabile, se pot transfera în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ, dacă se respectă prevederile actului normativ, potrivit digi24.ro.

„Exmatricularea din toate unităţile de învăţământ postliceal, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de 3-5 ani, se aplică elevilor din învăţământul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral. Sancţiunea se aplică prin ordin al ministrului educaţiei, prin care se stabileşte şi durata pentru care se aplică această sancţiune. În acest sens, directorul unităţii de învăţământ transmite Ministerului Educaţiei propunerea motivată a consiliului profesoral privind aplicarea acestei sancţiuni, împreună cu documente sau orice alte probe din care să rezulte abaterile deosebit de grave săvârşite de elevul propus spre sancţionare”, se mai arată în proiect.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`