Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a urmează să susțină probele pentru examenele de Bacalaureat și Evalaurea Națională. În contextul pandemiei și a crizei generate de noul coronavirus, acestora li se va măsura temperatura, înainte de a intra în unitățile de învățământ. În cazul în care această depășește 37,3 elevii vor putea susține examenele, conform unei proceduri speciale, la care ministerul Educației lucrează în prezent, a anunțat miercuri seara Monica Anisie.
Ministrul Educației a reiterat ideea că un elev sau un profesor cu o temperatură ce depășește 37,7 grade ar fi mai bine să nu intre îm școală. Totodată, Monica Anisie, ministrul Educației, a afirmat că acești elevi, care nu pot da probele pentru că au temperatura mare, vor putea susține examenele ulterior sau într-o sală specială, în care ar urma să stea izolați.
Pentru moment, părinții și elevii au din ce în ce mai multe întrebări referitoare la modul în care se vor susține examenele și mai ales la felul în care elevii vor intra în unitățile de învățământ, dacă au temperatura mai mare față de cea recomandată de exeperții de la ministerul Sănătății.
Ministrul Educației a ținut să recomande ca temperatura de 37,3 grade să fie totuși respectată. „Dacă reprezentanții Ministerului Sănătății spun că, dacă se depășește temperatura de 37,3, este bine să nu intre în școală elevul sau un cadrul didacic, cred că trebuie să respectăm aceste reguli. Am primit recomandări cu privire la măsurile necesare redeschiderii creșelor, after-school-urilor, căminelor și aici e prevăzut clar că acele persoane care au temperatura înregistrată de 37,3, se recomandă reluarea măsurării temperaturii după o perioadă de 2-5 minute” a spus aceasta, la Digi24.
Mai mult decât atât, elevii care nu vor putea intra la examen, ar putea avea o a doua șansă pentru a susține proba. „Da, există această a doua şansă. Noi la MEC (…) ne-am gândit că ar putea exista o sală de clasă pentru acei elevi care doresc totuşi să intre şi să fie izolaţi de toti ceilalţi, să susţină probele sau, pur şi simplu, pot sa proba mai târziu, cu subiectul de rezervă cum s-a mai întâmplat şi în anii trecuţi”, a explicat Monica Anisie.
Pentru elevii care se află în izolare, din cauza noului coronavirus, ministrul Educației a precizat că există o serie de proceduri speciale, iar pe lângă acestea în prezent la Ministerul Educației se lucrează la o procedură specială, alături de reprezentanți ai ministerului Sănătății, pentru găsirea unei soluții.
„Există prevederi în cadrul metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor naționale, de Bacalaureat sau Evaluare Națională. Acolo sunt prevederi clare cu privire la elevii care se află în izolare sau cei care sunt confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au afecțiuni cronice sau cei care prezintă un anumit risc de infecție sau de a dezvolta complicații. Vor susține probele conform unei proceduri speciale pe care Ministerul Educației o realizează în această perioadă, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății”, a explicat ministrul Educației, Monica Anisie la Digi 24.
Pentru organizarea celor două examene pe care elevii din anii terminali le vor susține la începutul acestei veri, au fost luate măsuri speciale. Mai mult decât atât, elevii vor purta masca de protecție pe toată durata probelor, iar la intrare li se va măsura temperatura.