Silviu Morcan, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, a declarat, într-o intervenție pentru B1 TV, că Ministerul Educației trebuie să ia urgent măsuri deoarece sunt profesori care refuză să țină lecțiile online și nu fac decât să le trimită elevilor niște fișe de completat. El a precizat că situația este absolut inacceptabilă, iar cadrele didactice care se încăpățânează să nu predea online ar trebui să-și ia concediu fără plată până la finalul pandemiei sau să-și dea demisia din învățământ.
Declarațiile lui Silviu Morcan vin în contextul în care un elev de clasa a VII-a din Eforie Sud s-a plâns că mai mulți profesori nu vor să predea în spațiul virtual așa încât, din 32 de ore pe săptămână, a făcut doar 14.
„Din păcate, nu este un caz singular și nu e vorba doar de județul Constanța, e vorba de o situație națională. Din păcate, nu sunt puține cazurile în care profesorii pur și simplu refuză să predea în mediu online, deși au responsabilitatea atât morală, cât și legală să facă acest lucru. Vorbim aici de luni de zile în care ar fi trebuit să ne pregătim de intrarea în scenariul galben și roșu deci, implicit, de predarea online, dar vedem că încă există în sistem profesori care refuză să predea în spațiul virtual. Practic ei trebuie să facă acest lucru atât conform fișei postului, care a fost modificată de Ministerul Educației și Cercetării, cât și unei metodologii aprobate prin Ordin de ministru, care reglementează desfășurarea orelor online.
Într-adevăr, acest elev care ne-a semnalat problema și care a făcut public alături de părinții lui acest aspect a declarat că a făcut, din cele 32 de ore dintr-o săptămână, doar 14, iar restul profesorilor au ales pur și simplu să trimită lecție pe WhatsApp sau să încarce o fișă de lucru pe platformele educaționale, ceea ce e profund greșit. Atunci când vorbim e o educație online, vorbim de videoconferințe în care elevii și profesorii să participe activ la oră, nu o simplă fișă care să fie trimisă și rezolvată pe o platformă”,a susținut Silviu Morcan, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat cum ar putea fi rezolvată această situație, Morcan a răspuns: „Ministerul, prin Inspectoratul școlar județean și prin direcțiuni, să ia toate măsurile care se impun în această situație, astfel încât derapajele de acest fel să nu mai existe. E inacceptabil ca acum, când avem nevoie mai mult ca niciodată de profesori responsabili care să transpună conținutul de la clasă în mediul online, să ne confruntăm cu situații în care ei pur și simplu refuză, invocând varii motive. Și am avut o reacție foarte vehementă în care am spus că un profesor care refuză să predea în mediul online are două opțiuni: fie își ia concediu fără plată până la sfâșitul pandemiei, fie își dă demisia din învățământ”.
Silviu Morcan a insistat că sunt și școli gimnaziale, dar și licee în care „profesorii refuză” să predea online. El a precizat, totuși, că nu în toate cazurile e vorba de dezinteres: în unele situații, profesorii nu au dispozitivele necesare sau nu au formările profesionale necesare pentru a se adapta spațiului virtual.
Recent, Alexandru Rădulescu, președintele Asociației elevilor din București-Ilfov, atrăgea atenția asupra problemelor generate de trecerea la învățământul online.
„Să spunem că la clasele mai mari nu e o problemă atât de mare (intrarea în scenariul roșu), dar ce faci cu elevii care trebuie să învețe să scrie și să citească. Ca să poți intra pe o platformă online, acolo sunt niște butoane pe care implicit scrie ceva. Dacă nu știu să citească și părinții nu pot sta cu ei, eu nu înțeleg cum își imaginează autoritățile, implicit Ministerul Educației, că aceștia pot învăța online.
La clasele mai mari sunt soluții, dar și aici sunt probleme: profesorii nu intră la orele online, chiar dacă dispun de toate resursele. Atenție, nu putem să sărim în capul profesorilor care nu au efectiv resursele necesare și nu li s-au pus la dispoziție de către școală”, a declarat Rădulescu, pentru B1 TV.