Telefoane sunt interzise în timpul orelor, dar elevii sunt ingenioși și găsesc diverse metode prin care să își păcălească profesorii. Aceștia predau telefoanele mai vechi sau unele defecte și ei le păstrează pe cele funcționale. La liceu situația este alta, ei refuză să le predea. Ministrul Educației a anunțat că sancțiunile pot ajunge chiar și la pierderea burselor.
Conform legii și a regulamentului școlar, elevii pot utiliza telefoanele, dar doar în scop educațional, informează observatornews.
„Rugămintea noastră către părinti este la dânşii, pentru că au recunoscut că pleacă cu câte două telefoane de acasă. Tentaţia lor mare era mai puţin cu joculeţele şi reţelele de socializare, ci filmuleţele sau pozele pe care să le încarce pe reţele”, a spus Daniela Voinea, directoarea unei școli.
Profesorii nu au dreptul de a percheziționa elevii, astfel că se merge pe încredere, fapt pentru care aceștia profit și nu își predau telefoanele.
Autoritățile au aprobat această măsură din cauză că telefoanele duc la pierderea concentării și la distragerea atenției.
Totuși, în alte țări situația este alta. În Italia, încă din 2007 sunt interzise telefoanele în timpul orelor, iar în Olanda gadget-urile nu vor mai fi acceptate începând din 2024. Alte țări, spre exemplu, Franța, Danemarca, le-au interzis elevilor să utilizeze anumite aplicații, printre care Google Workspace, iar în SUA s-a interzis TikTok-ul.