Elevii nu vor mai învăța în 39 de clădiri cu risc seismic de gradul I. Măsurile decise de Guvern

Elevii nu vor mai învăța în 39 de clădiri cu risc seismic de gradul I. Măsurile decise de Guvern
Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comitetul interministerial pentru analiza de risc seismic, coordonat de premierul Nicolae Ciucă, a stabilit că 39 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ sunt încadrate în categoria de risc seismic I.

39 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ sunt încadrate în categoria de risc seismic I

Dintre acestea, 21 sunt clădiri în care se desfăşoară, în prezent, activităţi şcolare, 15 având destinaţia săli de clasă sau laboratoare, restul având alte destinaţii (cămin, sală de sport, alte destinaţii).

Şcolile şi instituţiile de învăţământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern.

În cadrul Comitetului interministerial s-a stabilit să fie analizat, în primă lectură, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea acestui program guvernamental.

Premierul Ciucă a anunțat săptămâna trecută că 118 clădiri de școli sunt în clădiri cu risc seismic I.

Lista cu școlile a fost subiectul unei situații inedite. Atât Guvernul cât și Ministerul Dezvoltării anunțau cu certitudine că această listă este la Ministerul Educației, iar ministerul dădea comunicat de presă că nu este la el lista și că o va solicita la Ministerul Dezvoltării. Într-un final ministra Ligia Deca a anunțat că a găsit lista, dar că nu o face publică pentru că are nevoie de o actualizare. Între timp a dat ultimatum școlilor să completeze datele în SIIIR cu riscul seismic. Ieri a amânat din nou termenul de prezentare publică a listei, susținând că marți va fi făcut acest lucru.

Ligia Deca a mai spus luni că elevii urmează să fie relocați acolo unde sunt clădiri cu risc seismic ridicat.

„Clădirile cu destinație școlară, cele în care își desfășoară școlile activitatea, sunt în proprietatea sau în administrarea administrațiilor publice locale. Ceea ce Ministerul Educației deține este informația pe care directorii o introduc în sistemul informatic integrat și anume, dacă acea clădire a fost expertizată din punct de vedere seismic, dacă ea se încadrează în risc seismic 1, 2, 3, 4 și așa mai departe. Ultima astfel de la ultima astfel de raportare a fost făcută în septembrie anul trecut, în contextul Grupului Interinstituțional coordonat de către domnul vicepremier Kelemen Hunor. De acolo vine acea cifră de 118 clădiri cu destinație școlară în situația de risc seismic unu. De atunci, din septembrie, au existat evoluții, pe care noi le clarificăm cu directorii de școli, cu inspectorii, cu autoritățile publice locale, care au avut termen până astăzi (n.red. luni) să completeze în SIIIR care este situația actualizată, pentru că unele clădiri au intrat în reabilitare, altele nu mai au destinație școlară, au fost mutați copiii în alte clădiri”, a declarat Ligia Deca.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`