Elevii din școlilele și grădinițele private se pot întorce la cursurile cu prezență fizică, de luni, legal

Elevii din școlilele și grădinițele private se pot întorce la cursurile cu prezență fizică, de luni, legal
Sursa foto: Freepik

Textul actului normativ publicat vineri prevede, contrar tuturor declarațiilor oficiale de până acum, că toate instituțiile de învățământ sunt deschise de luni, 25.10.2021, în condițiile respectării ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, cel care instituie regulile sanitare și de organizare în școli.

În paralel, ministrul Educației a emis un ordin care obligă instituțiile de învățământ de stat să intre în vacanță forțată timp de 2 săptămâni. Prin urmare, școlile private rămân deschise, din punct de vedere legal, potrivit edupedu.ro. 

În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al Ministrului Sănătății.

Nu există nicio altă prevedere despre școli, fie ele private sau de stat, în cuprinsul acestui act normativ. Documentul închide centrele afterschool timp de 14 zile și lasă deschise creșele.

Declarațiile oficiale dinaintea apariției acestei Hotărâri de Guvern promovau Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr 91, hotărâre care într-adevăr precizează că toate școlile intră în vacanță, dar la Articolul 10 prevede „Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.”

Pentru ca articolul 8 din Hotărârea CNSU, care prevedea închiderea și a unităților private, nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern finală, care instituie măsurile, valabile de luni 25 octombrie 2021. Școlile private nu au nicio restricție începând de luni, în afară de cele aflate deja în vigoare.

Așadar, de luni, școlile private pot chema elevii cu prezență fizică la școală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`