Elevii din învățământul general obligatoriu ar putea primi anual 350 de lei pentru uniforme. Propunerea a trecut de Senat și merge în Camera Deputaților

Elevii din învățământul general obligatoriu ar putea primi anual 350 de lei pentru uniforme. Propunerea a trecut de Senat și merge în Camera Deputaților

Plenul Senatului a adoptat, marți, propunerea legislativă prin care se acordă fiecărui elev din învățământul general obligatoriu de stat 350 de lei anual pentru uniforma stabilită de școlile unde învață. Totuși, Camera Deputaților are rol decizional în această speță. Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat căanul școlar începe în 14 septembrieși a făcut o serie de precizări despre revenirea copiilor în clase pe fondulepidemiei de coronavirus.

Elevii din învățământul general obligatoriu ar putea primi anual 350 de lei pentru uniforme

„În țara noastră nu au fost efectuate studii sociologice și pedagogice pe tema uniformelor școlare. De altfel, chestiunea nu a fost tratată științific în studii de specialitate pedagogică. Studiile și sondajele finanțate și efectuate de-a lungul timpului în țările vest-europene și în Statele Unite ale Americii au pus în evidență cu predilecție avantajele purtării uniformei școlare, cu deosebire pentru elevii din clasele mici. În acest sens, specialiștii în pedagogie școlară consideră că aceasta ar diminua diferențele de statut economic și social și ar contribui la eliminarea situațiilor penibile în care copiii se simt frustrați de modul în care se îmbracă”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Propunerea legislativă, care a fost aprobată cu 87 de voturi „pentru”, 41 „împotrivă” și nicio abținere, a fost inițiată de senatorul PMP Cătălin Iliescu și, în esență, vizează modificarea art. 5 din Legea nr. 35 din 2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ. Actul normativ prevede că unitățile de învățământ pot stabili pentru elevii lor cel puțin un element distinctiv, fie el un ecuson, o uniformă, o eșarfă sau alte asemenea.

„Conform unui studiu american, 83% dintre profesorii chestionați consideră că o uniformă școlară bine aleasă poate preveni bullying-ul pe tema înfățișării sau a situației economice. Un alt avantaj economic pentru părinți îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei școlare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinții nu vor mai fi nevoiți să reînnoiască frecvent garderoba de școală a copiilor. La aceasta se adaugă faptul că este eliminat astfel stresul copiilor (dar și al părinților) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum și a tentației de a purta la școală o vestimentație excentrică, din tendința specifică vârstei de a epata în fața colegilor sau de a se impune în fața acestora”, potrivit expunerii de motive.

Propunerea a trecut de Senat și merge în Camera Deputaților

În forma adoptată de Senat, propunerea legislativă stipulează că modelul uniformei școlarepentru elevii unităţii de învăţământ respective din învăţământul general obligatoriu de stat poate fi stabilit de către consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentaţilor elevilor.

„Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare, se acordă o sumă de 350 de lei/an şcolar pentru fiecare elev, sumă care se atribuie în cote egale in fiecare semestru. Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigură din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetării”, se mai arată în aceeași propunere legislativă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)