Elevii din clasele terminale și nu doar ei sunt îngrijorați în privința grevei profesorilor, dar, cel puțin elevii din Constanța, se solidarizează cu protestul: „Noi susținem în mod necondiționat greva generală a profesorilor, considerăm că este momentul ca profesorii să pună piciorul în prag și să nu se mai lase batjocoriți de Guvern.”
Mai mult, elevii consideră că aceste probleme ale profesorilor îi afectează și pe ei, deci încurajează toți elevii să fie solidari cu profesorii, să înțeleagă că până la urmă sunt cu toții în aceeași situație.
„Cu privire la elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, într-adevăr, există anumite îngrijorări, dar considerăm că sunt încă premature. Greva abia începe, e încă luna mai, nu e clar cât va dura”, este de părere Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța, elevă în clasa a XI-a, citată de Adevărul.
Potrivit elevei, trebuie înțelese câteva lucruri: „Am trecut printr-o pandemie și s-a rezolvat, elevii tot au mers la examene. Iar o pandemie e mai neprevăzută decât o grevă. În cel mai rău caz, am putea vorbi de o amânare a examenelor, în niciun caz de o anulare.
Se vor găsi soluții. E imposibil ca toți elevii să rămână cu situațiile neîncheiate. Nu se va întâmpla acest lucru. Guvernul va trebui să găsească o soluție.
Și trebuie să înțelegem că este un risc mic pe care trebuie să ni-l asumăm cu toții – acela ca examenele să se amâne puțin – pentru o cauză mult mai mare, pentru a combate un risc mare.
Pentru că, în lipsa creșterii salariilor, există riscul ca în câțiva ani să nu mai avem profesori în învățământ.
Deja există un deficit și singura metodă prin care putem stimula mai mulți tineri să vină pe funcția didactică este prin creșterea salariilor”, mai spune reprezentanta elevilor.
Subfinanțarea învățământului, adaugă Ariana Dudună, afectează toți elevii. „Este important ca Guvernul să găsească soluții”, conchide eleva.
Din 22 mai, universitățile se alătură grevei. Este foarte posibil să existe examene amânate sau anulate, spun sindicaliștii.