Elevii află, marți, dacă școlile se vor redeschide începând din 8 februarie: Care sunt criteriile avute în vedere de autorități în luarea deciziei

Elevii află, marți, dacă școlile se vor redeschide începând din 8 februarie: Care sunt criteriile avute în vedere de autorități în luarea deciziei

Autoritățile decid marți dacă școlile se vor redeschide din 8 februarie, atunci când începe semestrul al doilea. Decizia va fi luată ținând cont de situația epidemiologică, mai ales în contextul în care, în România, au fost confirmate cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, precum și de gradul de vaccinare din rândul angajaților din sistemul de învățământ, criteriu despre care, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea în urmă cu o săptămână că nu este unul determinant.

Sorin Cîmpeanu: Interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează

Într-o declarație de presă de luni, Cîmpeanu a susținut că se menține interesul pentru redeschiderea școlilor. Deși a precizat de mai multe ori că scenariul hibrid va fi exclus, ministrul a prezentat câteva situații în care o parte dintre elevi sau unii profesori vor continua să participe la cursuri online.

”La acest moment, pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează. (…) Elevii care au vulnerabilități medicale vor trebui să aibă asigurat procesul de predare-învățare online. A doua categorie – elevii care prezintă simptome. Recomandarea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației este aceea de a rămâne acasă, deci învățare online. A treia categorie – elevi cu aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Și pentru aceștia vom fi datori să asigurăm învățare-predare online. Cea de-a patra categorie – profesori care au vulnerabilități cronice, certificate de către un medic de medicină de familie. Aceștia, de asemenea, vor asigura procesul de predare online. A cincea și ultima categorie specială – profesori care prezintă simptome, care în care lucrurile vor trebui analizate ca atare. Atunci când profesorul are vulnerabilități cronice care îl împiedică să fie prezent în școală, programul orar va trebui să fie adaptat de către fiecare școală în așa fel încât elevii să aibă grupate acele ore online într-o singură zi”, a explicat, luni, Sorin Cîmpeanu.

Totodată, ministrul Educației a anunțat că până luni 113.000 de angajați din sistemul de învățământ erau programați la vaccinare, iar alți aproape 20.000 erau deja vaccinați.

Ministrul Sănătății, întrebat dacă școlile s-ar putea redeschide: Întrebați-mă altceva, vă rog

Întrebat luni seară, într-o emisiune, pe B1 TV, dacă ne îndreptăm mai degrabă spre o redeschidere a școlilor începând din 8 februarie, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a evitat să dea un răspuns.

”Vă închipuiți că nu pot să mă pronunț în momentul de față. O să evit să mă pronunț, întrebați-mă altceva, vă rog”, a declarat Vlad Voiculescu.

Nici premierul Florin Cîțu nu a dat un răspuns tranșant cu provire la acest subiect, precizând doar că ”din ce vedem evoluția este constantă. Nu avem o îmbunătățirea fantastică de acum două săptămâni, dar nu avem o înrăutățire.Suntem oarecum pe un platou”.

Scenariile în funcție de care școlile ar putea fi redeschise

În cazul în care se va decide ca elevii să revină în bănci din 8 februarie, acest lucru se va face după trei scenarii, care țin cont de situația epidemiologică din fiecare localitate în parte.

”Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală”, a explicat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de pe 14 ianuarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”