Elevii află, marți, dacă școlile se vor redeschide începând din 8 februarie: Care sunt criteriile avute în vedere de autorități în luarea deciziei

Elevii află, marți, dacă școlile se vor redeschide începând din 8 februarie: Care sunt criteriile avute în vedere de autorități în luarea deciziei

Autoritățile decid marți dacă școlile se vor redeschide din 8 februarie, atunci când începe semestrul al doilea. Decizia va fi luată ținând cont de situația epidemiologică, mai ales în contextul în care, în România, au fost confirmate cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, precum și de gradul de vaccinare din rândul angajaților din sistemul de învățământ, criteriu despre care, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea în urmă cu o săptămână că nu este unul determinant.

Sorin Cîmpeanu: Interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează

Într-o declarație de presă de luni, Cîmpeanu a susținut că se menține interesul pentru redeschiderea școlilor. Deși a precizat de mai multe ori că scenariul hibrid va fi exclus, ministrul a prezentat câteva situații în care o parte dintre elevi sau unii profesori vor continua să participe la cursuri online.

”La acest moment, pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează. (…) Elevii care au vulnerabilități medicale vor trebui să aibă asigurat procesul de predare-învățare online. A doua categorie – elevii care prezintă simptome. Recomandarea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației este aceea de a rămâne acasă, deci învățare online. A treia categorie – elevi cu aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Și pentru aceștia vom fi datori să asigurăm învățare-predare online. Cea de-a patra categorie – profesori care au vulnerabilități cronice, certificate de către un medic de medicină de familie. Aceștia, de asemenea, vor asigura procesul de predare online. A cincea și ultima categorie specială – profesori care prezintă simptome, care în care lucrurile vor trebui analizate ca atare. Atunci când profesorul are vulnerabilități cronice care îl împiedică să fie prezent în școală, programul orar va trebui să fie adaptat de către fiecare școală în așa fel încât elevii să aibă grupate acele ore online într-o singură zi”, a explicat, luni, Sorin Cîmpeanu.

Totodată, ministrul Educației a anunțat că până luni 113.000 de angajați din sistemul de învățământ erau programați la vaccinare, iar alți aproape 20.000 erau deja vaccinați.

Ministrul Sănătății, întrebat dacă școlile s-ar putea redeschide: Întrebați-mă altceva, vă rog

Întrebat luni seară, într-o emisiune, pe B1 TV, dacă ne îndreptăm mai degrabă spre o redeschidere a școlilor începând din 8 februarie, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a evitat să dea un răspuns.

”Vă închipuiți că nu pot să mă pronunț în momentul de față. O să evit să mă pronunț, întrebați-mă altceva, vă rog”, a declarat Vlad Voiculescu.

Nici premierul Florin Cîțu nu a dat un răspuns tranșant cu provire la acest subiect, precizând doar că ”din ce vedem evoluția este constantă. Nu avem o îmbunătățirea fantastică de acum două săptămâni, dar nu avem o înrăutățire.Suntem oarecum pe un platou”.

Scenariile în funcție de care școlile ar putea fi redeschise

În cazul în care se va decide ca elevii să revină în bănci din 8 februarie, acest lucru se va face după trei scenarii, care țin cont de situația epidemiologică din fiecare localitate în parte.

”Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală”, a explicat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de pe 14 ianuarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările