Elevi lăsaţi fără transport gratuit pentru a merge la şcoală: „La situația asta s-a ajuns pe fondul unei lipse totale de dialog” (VIDEO)

Elevi lăsaţi fără transport gratuit pentru a merge la şcoală: La situația asta s-a ajuns pe fondul unei lipse totale de dialog (VIDEO)
Sursa foto: Pixabay.com

Elevii din 19 judeţe au rămas fără transport gratuit şi trebuie să achite contravaloarea abonamentelor din propriul buzunar, din cauza unei hotărâri de Guvern. Augustin Hagiu, președinte Federația de Transport FORT, a explicat într-o intervenție pentru B1 TV că de vină pentru situația creată este neclaritatea din actele normative. Potrivit acestuia, județele ce nu au organizat licitații publice pentru asigurarea serviciilor publice de transport nu mai pot face plăți către transportatori:

„Ultima modificare a Hotărârii de Guvern care viza asigurarea gratuității pentru transportul elevilor ce nu pot fi școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu este mai proastă decât primul act normativ, creează mai multă confuzie și vine și cu o mențiune clară, este singurul aspect clar din acest act normativ, și anume că: începând cu data de 1 februarie a anului curent, în județele ce nu au încheiate contracte în conformitate cu reglementările legale ce au la baza Regulamentul european privind serviciile publice nu se mai poate face nicio plată către transportatori.

Asta înseamnă că județele puturoase ce nu au organizat licitații publice pentru asigurarea serviciilor publice de transport, în general, nu doar pentru elevi, nu mai pot plăti de la 1 februarie nimic. Nemaiputând plăti nimic de la 1 februarie, presupunând că transportul s-ar fi făcut în ianuarie, în luna în care suntem, și deconturile ar fi fost depuse pentru plată în februarie, evident că nu se mai poate face transport graturit pentru elevi, iar elevii trebuie să plătească singuri sumele aferente din buzunar”.

Lipsa dialogului între transportatori şi autorităţile din educaţie

Augustin Hagiu acuză, de asemenea, lipsa dialogului autorităților cu transportatorii și asociațiile de elevi:

„La situația asta s-a ajuns încă din urmă cu 7-8 ani pe fondul unei lipse totale de dialog dintre Ministerul Învățământului, Ministerul Dezvoltării, noi operatorii de transport și asociația elevilor, Noi avem un continuu dialog cu Asociația Elevilor. Din păcate, susținem același demers însă în fața unor autorități care nu au niciun fel de interes, nici să plătească, nici să ofere gratuitatea, nici să emită acte notmative care să nu poată fi interpretate. Asta este situația în care ne aflăm”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`