Eleva din Tulcea eliminată de la Bac din cauza telefonului mobil a câștigat în instanță. Cazul a ajuns la Constanța

Eleva din Tulcea eliminată de la Bac din cauza telefonului mobil a câștigat în instanță. Cazul a ajuns la Constanța

Adolescenta a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Ministerul Educației după ce, la una dintre probele din cadrul BAC 2021, la finalul probei, din buzunarul de la spate al pantalonilor i-a căzut telefonul mobil, de care tânăra uitase, mobilul fiind închis.

Instanța tulceană i-a dat dreptate elevei

Instanța tulceană a dispus anularea procesului-verbal prin care a fost eliminată și i s-a interzis dreptul de a mai susține Bac-ul timp de doi ani și, totodată, a decis suspendarea acestuia până la finalizarea definitivă a procesului.

Tribunalul Tulcea a spus că „fără a mai discuta că persoanele sancționate sunt elevi aflați la primul lor mare test de maturitate, dar care trebuie, indiscutabil să suporte o sancțiune dacă se dovedește vinovăția acestora, să-și primească lecțiile în consecință, imposibilitatea de a susține examenul de bacalaureat pentru trei ani nu este proporțională cu fapta“.

Cazul a ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a declarat recurs.

Inspectoratul Școlar Județean Tulcea nu acceptă decizia judecătorilor tulceni

În motivarea deciziei, judecătorii tulceni au stabilit, printre altele, că ordinul aplicat în procedura desfășurării examenului de Bacalaureat „califică direct deținerea telefonului mobil în sala de examen ca fiind tentativă de fraudă, sancțiunile aplicate fiind cele detaliate anterior, fără nicio altă verificare și nicio modalitate de individualizare a sancțiunilor“.

Au mai spus judecătorii că „în OMEN nr.(…) nu se prevede derularea unei proceduri de verificare a situației constatate în sensul de a se stabili dacă respectivul telefon a fost utilizat sau nu de către candidat ori dacă a fost o simplă omisiune a elevului care a uitat să-l lase în sala de bagaje, o situație explicabilă prin prisma emoțiilor și a tensiunilor asociate participării la un astfel de examen, extrem de important pentru oricare dintre elevi“.

„Or, reglementând în această manieră aplicarea sancțiunilor învederate, ordinul în discuție încalcă în primul rând două din drepturile fundamentale garantate prin Constituția României, respectiv prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare“, a arătat Tribunalul Tulcea.

Cazul a ajuns acum pe rolul Curții de Apel Constanța, instanță care va avea ultimul cuvânt în legătură cu anularea procesului-verbal prin care tânăra a fost eliminată de la Bac.

În urmă cu trei ani, Tribunalul Alba i-a dat câştig de cauză unei alte eleve de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia care a fost eliminată în vară din bacalaureat pentru că a intrat cu telefonul în sala de examen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:28 - Diana Stoica, despre situația din sondaje: Dacă este reală, mă îngrijorează creșterea partidelor extremiste, care adunate pare că ar avea o treime din Parlament (VIDEO)
16:26 - Petre Roman a dezvăluit ce pensie are acum și cu cât i-a crescut după recalculare: “Păi eu am avut 50 de ani de muncă”
16:23 - Macron îl avertizează pe Netanyahu împotriva „semănării barbariei” la o conferință cu strângere de fonduri pentru Liban
16:23 - Gemene identice separate la naștere s-au cunoscut după 30 de ani. Și au descoperit să nu se suportă
16:11 - Regele Charles a consumat o băutură narcotică în Samoa. Ritual fastuos la sosirea cuplului regal în fosta colonie britanică (VIDEO)
16:01 - Șoferii din România ar putea scăpa de amenzi, dacă nu au permisul auto la ei. Proiectul de lege a fost depus în Senat
15:57 - Ovidiu Cîmpean (PNL): Cred că Ciolacu poate câștiga doar dacă îl are pe Simion în turul 2. Dacă intră Ciucă în turul 2, este evident că Ciolacu va pierde (VIDEO)
15:49 - O directoare de bancă din București ar fi furat aproximativ 300.000 de euro din conturile clienților. Ce metodă ar fi folosit
15:28 - Florian Bodog: Elena Lasconi are o problemă cu privire la faptul că nu mai reușește să convingă pe nimeni și atunci încearcă să se urce cu picioarele pe un subiect creat artificial și fără substrat de adevăr (VIDEO)
15:27 - Adi Nartea a făcut accident în timp ce se afla la filmările pentru un nou serial. Ce i s-a întâmplat