Directoarea generală a Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, consideră că trebuie să fim pregătiți să ne obișnuim cu aceste tipuri de avertizări și mai ales cu modul lor de manifestare. „Este posibil să vorbim din ce în ce mai mult ca aceste tipare de vreme să devină, iată, tipare de vreme normale”, a spus ea, marți, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.
„Dacă luăm în considerare cel puțin ultimii trei ani, în fiecare an recordurile înregistrate în anul respectiv au fost doborâte în anul următor din punctul de vedere al intensității și al caracterului și modului de manifestare. Vă dau o cifră în zona Capitalei: 136,6 l/mp în 24 de ore, în 1910, în luna iunie, valoare consemnată; astăzi am avut în zone din Capitală o valoare de 60 l/mp în mai puțin de o jumătate de oră. Aici facem diferența atunci când vorbim de creșterea în intensitate a acestor tipuri de fenomene”, a declarat directoarea generală a ANM.
Întrebată dacă ar trebui să ne acomodăm cu aceste situații, ea a explicat: „Într-adevăr, fiecare sezon este caracterizat prin aceste manifestări specifice perioadei în care ne aflăm. Da, este posibil să vorbim din ce în ce mai mult ca aceste tipare de vreme să devină, iată, tipare de vreme normale și trebuie să fim pregătiți și să ne obișnuim cu aceste tipuri de mesaje și mai ales cu modul lor de manifestare, rapiditate de producere, arie de extindere. Așa cum spuneam, zilnic, Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizarea generală prin avertizări de Cod Portocaliu sau Roșu”.
„Toate atenționările de vreme severă imediată pentru fenomenele meteorologice periculoase sunt transmise către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, administrațiile bazinale din aria din care se află incidența codurilor respective, prefectura județelor-București”, a mai precizat Elena Mateescu.
Nu în ultimul rând, întrebată dacă se poate spune că astăzi am asistat la o ploaie de vară, șefa ANM a confirmat: „Da, dar cu o cantitate semnificativă într-un timp foarte scurt, gradul de torențialitate”.