Elena Mateescu (ANM), despre ciclonul mediteranean: Noi am fost feriți oarecum de intensitate. Fenomenele de instabilitate rămân de interes și în zona țării noastre (VIDEO)
Directoarea generală a ANM, Elena Mateescu, a vorbit despre ciclonul mediteranean, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a precizat că „fenomenele de instabilitate rămân de interes și în zona țării noastre”.
Elena Mateescu (ANM), pe B1 TV, despre ciclonul mediteranean
Întrebată despre efectele ciclonului, directoarea generală a ANM a declarat: „Lasă în stare de vulnerabilitate zone foarte dezvoltate, pentru că intensitatea unui astfel de fenomen nu ține cont practic de infrastructura țării unde se manifestă, atunci când vorbim de fenomene meteorologice extreme, încadrate într-un tipar de vreme la intensități maxime”.
„Practic, am vorbit aici de un ciclon format în Mediterană, care a fost activ și s-a manifestat deasupra Italiei în mod deosebit, în zona Mării Adriatice, afectând la început zona Italiei, acolo unde am avut cod roșu, unde cantitățile de apă au depășit 100-130 de l/mp, s-au apropiat local de 200 de l/mp, determinând, iată, inundații de proporții”, a adăugat Elena Mateescu.
„În zona Europei Centrale cu deplasare, a afectat astăzi Croația, acolo unde am avut, de asemenea, cod roșu de vânt și ploi, și cu siguranță noi am fost feriți oarecum de ceea ce a însemnat intensitatea acestui tip de fenomen, aflându-ne la periferea estică a acestuia, ca și mod de manifestare, dar a adus și în țara noastră, în jumătatea de sud-vest, cantități importante de precipitații”, a continuat ea.
Întrebată dacă se poate spune că a trecut ciclonul peste România sau efectele s-ar putea face resimțite și în zilele următoare, Elena Mateescu a răspuns: „Cu siguranță, fenomenele de instabilitate rămân de interes și în zona țării noastre, nu la cotele care s-au manifestat în zona Italiei sau în Croația. Cu siguranță, vorbim de o perioadă favorabilă, pentru că luna mai este cea mai bogată lună a primăverii în precipitații în țara noastră, și, așa cum menționam, vom vorbi de fenomene de instabilitate și în perioada următoare, mai ales mâine în Banat, în Crișana, în Maramureș, iată din nou în jumătatea de vest a țării, pentru ca săptămâna viitoare să consemnăm cantități peste normalul acestei perioade în special în sud, sud-est și în est”.
„Sfârșitul de săptămână aduce și o vreme mai caldă, valori din nou de 27-28 de grade Celsius, inclusiv în Capitală, or în condițiile în care consemnăm și creșteri ale temperaturilor asociem această creștere și cu fenomene de instabilitate caracterizate prin averse torențiale însoțite de descărcări electrice și izolat căderi de grindină”, a mai declarat Elena Mateescu.