Ce studii avea Elena Ceaușescu și cum și-a obținut faimosul doctorat

Publicat: 01 01. 2021, 19:44

S-au împlinit 31 de ani de la căderea regimului comunist în România și chiar și acum mai există controvese legate de viața cuplului de dictatori format din Nicolae și Elena Ceaușescu. Una dintre ele este legată de studiile Elenei Ceaușescu, prezentată la vremea respectivă drept ”savantă de renume mondial”, dar care, în realitate absolvise doar clasele primare, la fel ca soțul său. Cu toate acestea, soția lui Nicolae Ceaușescu a obșinut inclusiv titlul de doctor în chimie, iar într-o anumită perioadă referirile la adresa ei erau făcute folosin sintagma ”Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu”.

Controverse legate de studiile Elenei Ceaușescu: Cum a ajuns soția lui Nicolae Ceaușescu să obțină titlul de doctor în chimie

Născută în comuna Petrești din județul Dâmbovița, în 1916, Elena Ceaușescu a mers la o școală fără manuale și cu tăbliță în loc de caiete. Asta în condițiile în care, la începutul anilor 1920, în mediul rural se punea accentul pe munca agricolă. Elena era un elev foarte slab, care ar fi rămas chiar repetent, dar documentele școale ale promoției au dispărut subit. Unii spun că au fost furate, alții spun că au fost arse.

Devenită soția dicatorului Nicolae Ceaușescui, Elena Ceaușescu a ajuns doctor în chimie în anul 1967. Teza sa de doctorat s-a numit „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”, însă a fost redactată de mai mulți savanți, după cum povestea, în 2015, Elena Solunca, reprezentantă a Biroului de Presă al Academiei Române, pentru Adevărul.

“Nu avea cum să scrie ea. Avea în realitate patru clase. Restul studiilor sunt incerte. Au circulat numeroase legende despre cei care au scris doctoratul. Clar că erau profesori de chimie, savanţi. Elena Ceauşescu a primit numeroase titluluri de Doctor Honoris Causa, însă ele erau conjuncturale. Era o chestie de protocol. De fiecare dată când şeful statului era invitat undeva, exista un protocol între cele două ţări şi se acordau şi aceste titluri. Foarte multă lume ştia cine este ea. Cunoştinţele ei în chimie erau limitate”, a declarat Elena Solunca.

În perioada în care soțul său se afla la putere în România, Elena Ceaușescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la mai multe universități prestigioase din lume. Toate i-au fost acordate însă în contexul în care era soția președintelui României.

Elena Ceaușescu a fost membră a Academiei Române: ”Era o realitate paralelă”

În 1974, Elena Ceaușescu a devenit și membră cu drepturi depline a Academiei Române.

“Ea era acceptată, deşi toată lumea ştia că nu avea nicio valoare. Dar nu aveai ce să faci. Era un rău necesar. Vă pot spune că nu a participat la nicio şedinţă a Academiei, de la alegerea ei din 1974. Atunci a fost ales şi Ştefan Voitec. Ei au fost ultimii acceptaţi de Academie. Din acel an nu a mai fost primit nimeni până după Revoluţie. Trăiam o irealitate. Era o realitate paralelă”, a mai povestit Elena Solunca.

După căderea regimului comunist, în decembrie 1989, în prima ședință a Academiei Române din anul 1990, Elena Ceaușescu a fost exclusă post-mortem din cadrul instituției. Asta în condițiile în care un statut al Academiei Române prevede că toți membrii care au fost conamnați penal trebuie să fie excluși din cadrul forului,.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în urmă cu 31 de ani, în dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989, în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă.