Elena Calistru, președinta ONG-ului Funky Citizens, a vorbit marți seară, pentru B1 TV, despre protestele anti-restricții care au avut loc în ultimele seri. Aceasta a susținut că una dintre cauze ține de atitudinea autorităților, care au tratat de sus cetățenii, în loc să fie transparente, să le explice oamenilor frumos măsurile luate și să încerce să facă din aceștia un partener în lupta cu pandemia.
Calistru a mai spus că acești oameni au dificultăți reale: „Încercăm să cerem solidaritate de la oameni care poate trăiesc de pe o zi pe alta și bacșișul pe care-l primeau în HoReCa face diferența între a putea să cumpere o pereche noi de pantofi la copil sau nu”.
Ea a mai subliniat că a cere de la acești oameni să se informeze doar din surse oficiale, să ia în seamnă doar datele științifice și să respingă fake news-urile e o pretenție cam mare, în condițiile în care „educația în zona științifică e vraiște”.
Elena Calistru a mai afirmat că nimeni nu protestează de bine ce-i e și a atras atenția că e o prăpastie imensă între acești oameni și politicieni.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Elena Calistru a susținut că unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici ține de atitudinea autorităților. Ele au fost șovăielnice în a explica de ce iau aceste măsuri, nu au fost consecvente, au dat dovadă de prea puțină transparență și aproape că i-au certat pe oameni, în loc să încerce să facă din ei niște parteneri în lupta cu pandemia.
„În primul rând, haideți să agreem cu toți că nu e în regulă sub nicio condiție să avem oameni care urlă la medici și-i fac asasini în curtea spitalului. Nu se face! Dincolo de asta, și eu sunt de acord că autoritățile au fost șovăielnice și nici acum nu cred că au adresat toate aceste temeri care există. De acord că nu poți să vii cu un mesaj foarte clar de tipul ”se termină pandemia, să terminăm cu restricțiile poimânine”, dar poți să ți-i iei pe oameni alături ca parteneri, să spui ”haideți să tragem de noi, poate în două luni terminăm cu pandemia asta” sau ”haideți să facem împreună o ultimă sforțare să trecem de valul 3”. Dar ce vedem din partea autorităților e cumva un flic flac, nu vedem consecvență, vedem mult prea puțină transparență și pare cumva că, pe de o parte, avem niște autorități care ceartă paternalist cetățenii că nu respectă regula, că trebuie să asculte, că nu se comportă cum trebuie, pe de altă, parte avem autorități care se răzgândesc de pe o seară pe alta, uneori de 2-3 ori în aceeași zi, lasă să pornească pe pe surse diverse zvonuri despre măsurile care urmează și nimeni nu iese în timp util să spună ”haideți să vedem care sunt opțiunile pe care le avem, care sunt limitările”. Așa crează confuzie și impresia de arbitrariu în deciziile luate”, a explicat liderul ONG-ului Funky Citizens.
Calistru a ținut apoi să atragă atenția că oamenii care se simt acum abandonați de decidenții politici la alegerile viitoare ar putea pune ștampila pe extremiști: „Să fim serioși, sunt o sumedenie de mici antreprenori din zona HoReCa de exemplu care nu știau în weekend la ce oră trebuie să închidă, când vor fi anunțați în legătură cu ce trebuie făcut. Acești oameni se vor trezi în 2024 că, în cel mai bun caz, nu vor vota, vor fi apatici. În cel mai rău caz, se vor îndrepta către opțiuni extremiste”.
O altă problemă remarcată de Elena Calistru ține de dubla măsură de care dau dovadă autoritățile în impunerea restricțiilor. Ea a comparat situațiile în care s-au aflat Timișoara și Bucureștiul: „E posibil ca unele restricții să fie mai blânde decât în restrul Europei, dar asta nu ne ajută la nimic dacă nu vine la pachet cu o explicație de ce avem acest gen de restricții. Noi, în weekendul trecut, am văzut că atunci când a fost pusă sub incineța reglementărilor precedente posibila carantinare a Bucureștiului, s-a schimbat regula. Cred că așa ceva nu se face nu de pe o zi pe alta. Aceste lucruri vor fi resimțite, vor stârni reacții în societate și în teritoriu. Uitați-vă la reacțiile celor din Timișoara: au spus ”ne carantinați pe noi, dar la București regula e cu totul alta și schimbăm toată regula să se potrivească Bucureștiului””.
„Oamenii reacționează deja visceral că nu mai înțeleg ce se întâmplă cu viețile lor, dacă mâine mai au loc de muncă sau va trebui să intre în casă la 18.00 sau la 22.00. (…)
Oricât ni s-ar părea nouă de absurd, toate lucurrile astea arată probleme mult mai grave de care noi nu vorbim. Degeaba îi acuzăm pe oamenii ăștia că nu fac fact checking sau nu se uită la dovezi stiințifice dacă ce ar trebui să construiască rațiune pe zona asta, mă refer la educația în zona științifică e vraiște. Noi încercăm să explicăm lucruri pentru care uneori poate nu e o bază.
Încercăm să cerem solidaritate de la oameni care poate trăiesc de pe o zi pe alta și bacșișul pe care-l primeau în HoReCa face diferența între a putea să cumpere o pereche de pantofi la copil sau nu. Nu vreau să exagerez, dar arată o ruptură fantastică între ce au impresia unii politicieni că e în minte oamenilor ăstora și ce e relevă în toată complexitatea sa un protest de tipul celui de aseară.
Nu cred că vrea cineva să stea duminică noaptea sau luni noaptea pe stradă. Ieși pe stradă că ceva nu-ți convine, sau nu mai aparții, sau simți nevoia să fii alături de oameni care gândesc ca tine sau măcar nu te iau la mișto.
Pentru toate aceste cauze profunde avem nevoie de o conversație mult mai așezată. S-a folosit de multe ori cuvântul ”empatie”. Nu e un medicament minune, se învață și are legătură cu mult mai multe lucruri”, a mai explicat Elena Calistru, președinta ONG-ului Funky Citizens.