Electroputere Craiova se închide în luna decembrie

Electroputere Craiova se închide în luna decembrie
Sursă foto: Wikipedia

„Electroputere Craiova” se va închide în luna decembrie, odată cu reparaţia unui transformator de 440 MVA pentru Centrala de la Cernavodă, fabricat tot acolo cu 30 de ani înainte, transmite Agerpres.

Un simbol al perioadei comuniste, Electroputere Craiova a intrat în restructurare de personal în iunie 2019. A urmat un prim val de disponibilizări, în urma căruia au fost disponibilizate 296 de persoane (dintr-un total de 555). Acum însă, vor fi disponibilizaţi şi restul.

„În iunie 2019, am fost anunţaţi că se va restructura personalul existent şi va rămâne o formulă restrânsă. După ce s-au dat primele preavize în luna iunie, la Divizia Motoare Electrice, a urmat a doua înştiinţare de disponibilizare prin care ne-au anunţat că se închide activitatea operaţională, deci activitatea de producţie”, a declarat liderul Sindicatului Electroputere Craiova, Cătălina Tibeică.

Potrivit acestuia, motivul închiderii sta în faptul că fabrica s-a aflat în pierdere timp de mai mulţi ani la rândul.

„Ceva era de bănuit, deoarece din 2019 nu s-au mai luat contracte noi, pentru că personalul existent să poată lucra şi să îşi ia salariile. Motivele au fost pierderile pe care Electroputere le-a generat din activitatea de producţie, care au crescut în fiecare an, la 8-9 milioane de euro ş.a.m.d..”, a mai spus Cătălina Tibeică.

În momentul de faţă, la Electroputere Craiova se mai afla în lucru doar un transformator de 440 MVA pentru Centrala de la Cernavodă, fabricat tot de Electroputere în urmă cu peste 30 de ani.

„E un singur produs la care se lucrează acum, un transformator de 440 MVA pentru Centrala de la Cernavodă, care a fost executat tot în Electroputere acum 30 şi de ani şi acum a venit la reparat. A mai fost un transformator de 280 MVA pentru Grecia, dar s-a renunţat la acesta. Cum se termină acest transformator, cum vor primi preavize angajaţii care l-au executat”, a completat el.

„Electroputere” a fost deschisăpe 1 septembrie 1949, fiind destinatăproducţieide utilaj electrotehnic greu. De-a lungul timpului, compania a fost implicată în construirea sistemului energetic românesc şi modernizarea sistemului feroviar şi urban.La apogeu, „Electroputere Craiova” colabora cu firme din peste 100 de ţări, printre care Elveţia, Suedia, Franţa sau Germania.

În 1991, a devenit societate pe acţiuni şi a intrat într-un proces de restructurare care a constat, în cea mai mare parte, în concedieri masive de personal. La fel ca multe alte companii de stat comuniste, şi „Electroputere Craiova” avea un aparat supradimensionat, menţinut într-un mod artificial.În 2007, compania a fost privatizată, pachetul majoritar de acţiuni de 86,28% fiind cumpărat de la statul român de firma saudită „Al-Arrab Contracting Company Limited” cu 2,34 milioane euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`