El Pais, reportaj despre romii de la periferia Madridului

El Pais, reportaj despre romii de la periferia Madridului
Foto: adevarul.it

Nunţi opulente printre cocioabe şi şobolani. Toate acestea în cel mai mizer cartier de la periferia Madridului, supranumit Coteţul. Ziariştii de la El Pais descriu în amănunt viaţa românilor, care şi a celorlalţi amigranţi ilegali din zonă.

El Gallinero sau Coteţul este unul dintre subiectele preferate ale jurnaliştilor, când vine vorba despre mizeria în care trăiesc imigranţii. După El Mundo, care a făcut un reportaj pe vremea când romii erau izgoniţi din Franţa, a urmat El Pais, un mare cotidian de circulaţie în Spania.

Jurnaliştii au fost şocaţi să afle că micuţii romi se joacă în gunoaie şi nămol, trăiesc printre şobolani şi dorm în colibe încropite în tablă şi carton, sunt folosiţi pentru furturi şi cerşit prin metrourile capitalei spaniole.

În ciuda sărăciei, sunt locuitori care fac nunţi de mii de euro şi aruncă bani cu generozitate, când vine vorba de lăutari sau haine de firmă.

Aparenţele sunt extreme de importante, majoritatea copiilor au nume inspirate din brand-uri de modă, lideri politici sau ţări europene.

În El Gallinero există şi o şcoală nouă, construită acum câţiva ani, cu sprijinul autorităţilor locale. Cu toate acestea, numai 20 din cele 115 locuri sunt ocupate. Restul micuţilor par să aibă ocupaţii mai puţin ortodoxe.

Multe familii din Coteţul sunt din ţara noastră. De altfel, 850.000 de români trăiesc acum în Spania şi reprezintă cea mai mare comunitate de străini din această ţară.

Ziariştii spanioli, şocaţi de imigranţii romi

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră