Ei sunt pensionarii dezavantajați, care vor pierde pe termen mediu și lung. Ce problemă a apărut după recalcularea pensiilor

Ei sunt pensionarii dezavantajați, care vor pierde pe termen mediu și lung. Ce problemă a apărut după recalcularea pensiilor
Sursa foto: Captura video Stirile Pro TV

Recalcularea pensiilor a creat multe discuții în ultimele zile. Mulți pensionari sunt nemulțumiți după ce au primit decizia de recalculare a pensiei ori pentru că nu au primit niciun leu în plus ori pensia le-a scăzut cu câteva sute de lei.

Cine sunt pensionarii dezavantajați de noua formulă de calcul

Există pensionari care sunt dezavantajați de noua formulă de calcul. Pensionarii care au lucrat în condiții speciale sau grele de muncă (fostele grupe I si II), dar și persoanele cu handicap congenital sunt dezavantajați de noua lege, informează Știripesurse.

Persoanele care încasează pensiile pe grupă specială nu vor pierde (acum) la pensie, pentru că acestea nu scad.

Dacă pe noua lege pensiile le ies mai mici multora dintre pensionari, li se aplică principiul din legea pensiilor potrivit căruia se păstrează dreptul câștigat, adică rămân cu pensia aflată în plată.

Problema pentru acești pensionari cu grupă specială este că indexarea anuală se va acorda la pensia rezultată din recalcularea pe noua lege si, până în momentul în care pensia calculată pe noua lege nu va ajunge la cuantumul pensiei în plată, pensionarii nu vor mai primi indexările. Asta înseamnă că pensiile acestor oameni vor fi ”înghețate” timp de câțiva ani, nu vor mai crește deloc.

Marea problemă este cu cei care au în prezent grupă specială și urmează să iasă la pensie. Aceștia vor avea pensiile calculate pe noua lege și vor avea pensii mult mai mici decât cei care au ieșit înaintea lor la pensie, chiar dacă au lucrat în același domeniu.

Ce se întâmplă cu pensionarii care au lucrat în condiții speciale

Grupele speciale de muncă se aplică unor oameni care au lucrat în condiții speciale.

De exemplu, minerii, probabil, sunt cei mai numeroși pensionari cu grupă specială.

Un miner care a lucrat timp de 20 de ani în subteran, va beneficia de un spor de grupa de 6 luni la fiecare an lucrat, la pensie, adică va totaliza 30 de ani stagiu de cotizare.

În noua lege s-au impus așa numitele puncte de stabilitate, care se adaugă la stagiul cotizant. Problema este că acest spor de 6 luni la un an nu este considerat stagiu cotizant.

Prin urmare, un miner care a muncit 20 de ani în subteran, pe vechea lege încasa o pensie de peste 8000 de lei, iar în noua formulă de calcul va încasa puțin peste 6000 de lei. Rezultă astfel o diferență de aproape 2000 de lei.

Noua formulă de calcul îi va afecta grav pe cei care urmează să iasă la pensie, dar și pe cei aflați deja la pensie. Până nu va fi acoperită această diferență de aproape 2000 de lei, minerul dat ca exemplu mai sus nu va mai primi indexările și, prin urmare, pensia lui va fi ”înghețată”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)