Eforie Nord, stațiunea extremelor: Kitschul și stilul arhitectural de odinioară se îmbină la fiecare colț de stradă
În ultimii ani, Eforie Nord a devenit un amestec de kitsch cu stilul arhitectural de odinioară. Ceea a ce a transformat staţiunea într-una a extremelor.
Mai mult, Eforie Nord, spun specialiştii în Turism, a ajuns să fie staţiunea cea mai râvnită de turiştii care preferă cantitatea în defavoarea calităţii, mai ales atunci când aceasta poate fi obţinută la preţuri mici.
În Eforie Nord îşi găsesc locul cei care iubesc linistea dar şi boemitatea. Staţiunea a căpătat o imagine frumoasă după încheierea, în 2015, a proiectului Promenada turistică. Investiţia a urmărit reabilitarea promenadei şi, pe alocuri, consolidarea falezei şi a costat 2,3 milioane de euro, fonduri europene.
Un alt proiect important pentru staţiune a fost implementat tot în vara anului trecut, atunci când mai mult de jumătate din lungimea plajei din Eforie a fost extinsă.
Un alt avantaj al staţiunii este reprezentat de spaţiile verzi bogate.
Promenada reabilitată este plină cu localuri decente, deasupra acestora sunt vile cochete, care respectă stilul arhitectonic în armonie cu cel recomandat construcţiilor de la malul mării, potrivit B1TV.
Toate aceste frumuseţi pălesc însă în faţa kitsch-ul bazarelor, spaţiilor insalubre.
În contrast cu zona de nord a staţiunii, în dreapta Hotelului Belona începe zona preferată de turiştii pe care nu îi deranjează înghesuiala, atmosfera de bazar.
Spaţiul pe unde pot circula turiştii este restrâns, restul fiind ocupat de vănzătorii ambulanţi şi de produsele acestora, cele mai multe de calitate îndoielnică. Pe tarabele improvizate se vand bijuterii de inox şi plastic lângă sutiene, chiloţi şi maiouri de bumbac, peruci sintetice.
Pe promenadă sunt înghesuite articole de plajă lângă tarabe cu hamsie prajită, fructe de mare şi alte mâncăruri gătite şi păstrate în spaţii insalubre.
O mare parte din rezolvarea unor probleme ţine de gradul de implicare al primariilor, spun localnicii. Hotelurile şi plajele care arată prost şi din cauză că instituţiile locale de control nu-şi fac treaba.