Cât de eficiente sunt măștile de protecție confecționate acasă

Cât de eficiente sunt măștile de protecție confecționate acasă
sursa Foto: Pixabay

Farmaciile își epuizează constant stocul măstilor de protecție, ceea ce devine o problemă pentru oamenii care sunt nevoiți să își părăsească locuințele. În această perioadă în care pandemia de coronavirus a cuprins întreg globul pământesc, oamenii doresc să se protejeze cum pot. Drept urmare, în lipsa măștilor de protecție, mai multe persoane au ales să își confecționeze astfel de produse acasă. Însă, ce spun specialiștii în legătură cu măștile făcute acasă? Ne protejează sau nu de o eventuală infectare cu noul coronavirus?

Dr. Alexandru Rafila despre măștile confecționate acasă în contextul pandemiei de coronavirus

Cum mulți oameni nu au altă obțiune, măștile făcute acasă par o soluție excelentă pentru a te proteja de infectarea cu noul coronavirus. Potrivit Dr. Alexandru Rafila, președintele Societatății de Microbiologie, măștile de protecție improvizate sunt eficiente, dar în lipsa celor chirurgicale.

Tot Dr. Alexandru Rafila recomandă, însă, folosirea unui material dens, care să potă fi spălat zilnic și nu recomandă folosirea altor obiecte, cum ar fi eșarfele sau batistele, care nu ne protejează în niciun fel impotriva coronavirusului.

„Este mult mai eficientă masca de unică folosință, masca chirurgicală, dar dacă nu are, o alta ar fi, ca barieră mecanică care nu este perfectă, una făcută din material dens, care se poate spăla zilnic”, a declarat Rafila, precizând că nu recomandă alte obiecte vestimentare, precum eșarfe și batiste, deoarece „nu protejează în niciun fel împotriva unei infecții virale, cu atât mai puțin împotriva infecției cu noulcoronavirus”.

Astfel, o alternativă la măștile chirurgicale poate fi masca realizată dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, care să permită respirația cu suficient de multă ușurință și care se poate spăla și călca. Altfel, alte materiale improvizate se pot încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii, eficiența fiind nulă.

Alte păreri în legătură cu modul în care materialele textile ne protejează împotriva coronavirusului

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) recomandă și utilizarea unor simple materiale cu care să ne acoperim fața. Potrivit sursei, este o soluție pentru persoanele care sunt infectate, dar care nu sunt conștiente de acest aspect, să nu dea virusul și altor persoane. Măștile produse în casă sunt o măsură suplimentară de sănătate publică.

Totodată, chirurgul general al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a explicat cum îți poți face acasă o mască de prodecție simplu și ușor.

Cât de eficiente sunt măștile de protecție confecționate acasă

Masca făcută în casă vs. masca chirurgicală

Potrivit unui studiu al unor cercetători de la Universitatea din Cambridge, măștile făcute în casă ajung să filtreze aproximativ jumătate dintre particulele și virusurile din aer în comparație cu măștile chirurgicale procúrate din comerț. Un vă gândiți că cele din comer opresc particulele 100%, ci în proporție de 96%.

Mai ales dacă aveți simptome de răceală, trebuie să aveți fața acoperită. Astfel, se reduce răspândireacoronavirusuluiprin blocarea germenilor care sunt împrăștiați în timpul strănutului sau tusei unei persoane infectate, însă experții spun căgradul de protecție este determinat și de țesăturadin care este fabricată masca.

Măştile textile trebuie să aibă mai multe straturi de material textil care să asigure protecţia. Un uitați să vă asigurați dacă acestea se potrivesc perfect peste față, dacă sunt confortabile şi bine asigurate după urechi sau cap.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie