Efectele temperaturilor extreme asupra corpului uman. Experții atrag atenția asupra cazurilor care sunt fatale

Efectele temperaturilor extreme asupra corpului uman. Experții atrag atenția asupra cazurilor care sunt fatale
Sursa Foto: Freepik

A venit sezonul verii, iar multe țări din întreaga lume se confruntă cu temperaturi extreme, care au dus la decese din cauza caniculei.

Mii de cazuri s-au înregistrat în întreaga lume din cauza temperaturilor caniculare

În Arabia Saudită, peste 1300 de persoane au murit în timpul pelerinajului Hajj în luna iunie. Decesele au fost cauzate stresului termic, deoarece temperaturile din Mecca, orașul unde a avut loc acest pelerinaj, au ajuns până la 50 grade Celsius. În Grecia, 3 turiști au fost găsiți morți după ce temperaturile au atins 43 de grade Celsius.

Mai multe țări din Europa se grăbesc să pună în aplicare planuri de urgență și îi sfătuiesc pe oameni să ia măsuri de precauție, deoarece în unele state sunt înregistrate deja decese din cauza temperaturilor ridicate.

În anul 2022, conform unei cercetări, aproximativ 61.672 de persoane din Europa au decedat din cauza temperaturilor caniculare, potrivit Gândul.ro. 

Cum poate deveni canicula fatală

Camilo Mora, climatolog și profesor la Universitatea din Hawaii, a studiat modul în care căldura poate deveni fatală. Acesta identificată într-o lucrare 27 de moduri diferite în care oamenii ar putea muri din cauza temperaturilor extreme, totul reducându-se la organul care cedează primul.

„Atunci când este expus la temperaturi ridicate, primul răspuns a corpului este transpirația, conform profesorului. „Practic, mecanismul prin care organismul se eliberează de căldură este evaporarea transpirației. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, temperatura aerului de afară trebuie să fie mai scăzută decât temperatura corpului. Ori de câte ori temperatura de afară este aceeași sau mai mare, temperatura creată de corp nu poate ieși din corp, iar acest lucru creează o stare numită hipotermie, practic incapacitatea corpului de a elibera căldura pe care o generează”, a declarat Mora pentru Euronews.com.

În cazul în care organismul nu se poate răcit singur, acesta reacționează prin gestionarea fluxului sangvin pentru a acorda prioritate reglării temperaturii corporale. Totuși, acest mecanism ar putea provoca decesul în anumite cazuri.

„Prioritatea este să răcească organismul și, pentru a face acest lucru, ia tot sângele din organism și îl trimite la piele, astfel încât, prin evaporarea transpirației, sângele să poată redeveni rece”, a declarat Mora.

Această acțiune de deviere a sângelui către piele poate pune presiune pe inimă care începe să pompeze mai mult sânge pentru a regla tensiunea arterială, ceea ce poate duce la un atac de cord.

În alte cazuri, devierea sângelui poate duce și la insuficiența unui organ, cum ar fi stomacul, deoarece creierul acordă prioritate fluxului sangvin către funcțiile esențiale și îl reduce către organele mai puțin critice. În această situație se poate deteriora mucoasa intestinală, ceea ce ar putea permite conținutului din intestin să intre în fluxul sangvin, ce ar duce, de asemenea, la moarte.

„Celulele albe încep să intre și să atace acest lucru, ca un mecanism de apărare, ceea ce creează coagulare. Apoi, această coagulare ajunge în rinichi, blochează rinichii, iar dacă ai rinichi bolnavi, aceasta ar putea fi o modalitate de a muri”, a explicat Mora.

Care sunt categoriile de persoane cele mai expuse riscului la moarte din cauza căldurii

„Există două grupuri de persoane care sunt puternic afectate de acest lucru: unul este reprezentat de persoanele care sunt foarte în vârstă. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că pielea lor este deja uzată în urma anilor de utilizare, astfel încât nu mai este la fel de eficientă pentru termoreglare”, a adăugat el.

Profesorul a explicat că și copiii sunt expuși unui risc ridicat, deoarece corpul lor se încălzește mai repede decât al adulților. Persoanele obeze se pot confrunta cu disiparea căldurii, astfel fiind mai vulnerabile la căldură.  Mora mă explică faptul că persoanele care consumă substanțe pot avea capacitatea creierului de a recunoaște și răspunde la temperaturi ridicate mai deteriorată.

„Prin expunerea la aceste substanțe, creierul nu reușește să înțeleagă că ești expus și nu mai declanșează mecanismul prin care te poți răcori efectiv”, a declarat Mora.

Ce măsuri de precauție ne putem lua

În cazul deceselor cauzate de căldură, precauția este mult mai bună decât tratamentul. Primele simptome la care trebuie să avem grijă sunt transpirația, care este primul răspuns al organismului la expunerea la căldură, un ritm cardiac crescut, senzația de amețeală și pierderea conștiinței.

Ce mai bună prevenție este de a evita expunerea la soare excesivă și de a rămâne în casă cât mai mult posibil. Alte soluții sunt hidratarea constantă, purtarea de haine lejere și deschise la culoare, evitarea soarelui în timpul temperaturilor extreme, evitare exercițiilor fizice intense și consumului excesiv de alcool.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`