COVID-19 și efectele secundare care apar în rândul persoanelor vindecate. Mahler: Sunt pacienţi care nu au avut forme severe, dar dezvoltă tulburări endocrine, sindroame anxioase

COVID-19 și efectele secundare care apar în rândul persoanelor vindecate. Mahler: Sunt pacienţi care nu au avut forme severe, dar dezvoltă tulburări endocrine, sindroame anxioase

Bolnavii de COVID-19 se pot confrunta cu efecte secundare ale bolii, iar sechelele respiratorii nu sunt singurele. După cum explică medicul Beatrice Mahler, inclusiv problemele nurologice pot apărea în rândul pacienților care s-au vindecat după infecția cu SARS-CoV-2.

Mai mult decât atât, efectele secundare pot apărea și în rândul persoanelor care nu au dezvoltat forme severe de COVID-19.

Efectele secundare în rândul bolnavilor de COVID-19

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București a explicat, pentru Adevărul, ce efecte secundare pot apărea în rândul persoanelor care au suferit de COVID-19.

„Nu doar sechele respiratorii post-COVID-19, ci şi sindroame neurologice. Cred că suntem la începutul descoperirii unor noi patologii secundare. Sunt pacienţi care nu au avut neapărat forme severe, dar care dezvoltă tulburări endocrine, sindroame anxioase, tulburări de sensibilitate”, a explicat ea.

La nivelul plăminor, printre sechelele lăsate de infecția cu SARS-CoV-2 se numără apneea sau insuficiența respiratorie.

„În plămâni avem două teritorii: unul alveolar, săculeţii de aer care au în momentul fazei acute nişte proteine care în majoritate se resorb. Dar, dacă leziunile sunt intense, vindecarea oricărui proces inflamator se face printr-o cicatrice, printr-o fibroză. Atunci când inflamţia este extinsă, chiar dacă o parte din proteinele acestea sunt resorbite, o parte rămân în alveole şi cicatricea care se formează presupune pierderea capacităţii funcţionale a plămânului. Pentru totdeauna. (…) La examinările RMN s-a constatat că, deşi la radiografie plămânii nu păreau afectaţi, nu toate vasele care au suferit procese de tromboză redevin permeabile. Prin urmare, chiar dacă alveola este liberă de orice material proteic, oxigenul care ar trebbui să ajungă însâne, nu poate să ajungă, pentru că vasul respectiv îşi pierde funcţia”, a adăugat Mahler, potrivit sursei citate mai sus.

Externarea pacienților după infectarea cu SARS-CoV-2

Totodată, Mahler este de părere că pacienții care s-au vindecat de COVID-19 ar trebui să intre într-un grup de recuperare permanentă, după ce sunt externați. Ea a explicat și ce presupune procesul de externare al persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2.

„Externarea se face în funcţie de capacitatea pulmonară şi toleranţa la efort. Sunt pacienţi care se pot recupera foarte rapid dacă afectarea pulmonară nu e mare, dar avem pacienţi care, după ce se vindecă de COVID apare decesul. Această a doua categorie de pacienţi de regulă nu ajung acasă, ci într-o secţie de pneumologie, unde să fie trataţi simptomatic. Nu ştim dacă eficienţa este pe termen lung. Acesta este un alt motiv pentru care eu cred că vaccinul este o soluţie”, a explicat ea.

În cadrul Institutului de Pneumofiziologie, Beatrice Mahler a explicat că există persoane internate de aproape 2 săptămâni, care însă mai beneficiază de două surse de oxigen.

„Am avut pacienţi negativ SARS-CoV-2 care au stat o lună în spital sau mai mult şi pacienţi care au revenit la spital. Zonele de fibroză se pot suprainfecta foarte uşor cu bacterii. Când nu ai fost bolnav de plămâni şi te trezeşti dintr-o dată că nu poţi respira sau că te îmbolnăveşti la orice adiere de vânt, că nu te poţi îmbrăca singur sau alimenta, este foarte frustrant”, a precizat Mahler.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`