Efectele pandemiei de coronavirus în primele 4 luni. Cum ne-a schimbat viața un simplu virus

Efectele pandemiei de coronavirus în primele 4 luni. Cum ne-a schimbat viața un simplu virus
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Pandemia de coronavirus a afectat întreaga lumea. Din luna martie 2020, viața oamenilor s-a schimbat radical din cauza virusului chinez. Valuri de informații, incertitudini, culminate cu starea de urgență și reguli stricte la ieșirea din casă, toate acestea s-au răsfrânt nu doar asupra psihicului românilor, ci și în economie, în domenii precum turismul, HoReCa, entertainment și chiar a modului în care relaționăm.

Efectele economice ale pandemiei

Efectele pandemiei de coronavirus se văd puternic în economie. Comisia Europeană se așteaptă ca impactul crizeiCOVID-19asupra economiei românești să fie semnificativ. Astfel, potrivit previziunilor economice din vara anului 2020, țara noastră va înregistra o contracție de 6 % din PIB în 2020 și o creștere de 4 % în 2021, precizează Executivul european, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Comisia avertizează că economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid și cuprinzător la nivel UE și la nivel național. Asta din cauza faptului că eliminarea restricțiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decât s-a estimat în previziunile din primăvară.

Totodată, la mijlocul lunii iunie, Banca Națională a României (BNR) a avertizat că se așteaptă la o contracțieseveră a economiei româneşti în trimestrul II, în contextul opririipe scară largă a activităţii în numeroase sectoare economice începând cu a doua parte a lunii martie, în efortul de limitare a răspândirii pandemieiCOVID-19, precum şi a comprimăriicererii de consum, concomitent cu scăderea celei externe.

„În evaluări s-au făcut referiri la caracteristicile declinului suferit de economia românească în contextul crizei financiare globale, precum şi la închiderile bruşte de companii şi activităţi consemnate în actuala conjunctură – mai cu seamă în transporturi, turism, HoReCa, activităţi recreative, industrie şi comerţ -, dar şi la măsurile/programele de sprijinire a firmelor şi populaţiei aplicate pe plan intern, constrânse însă ca dimensiune de spaţiul fiscal existent”, se spune în minutaBNR.

Cum a afectat coronavirusul turismul

Turismul, lovit crunt de crizacoronavirus, caută revenirea la normalitate. Oamenii au stat în casă două luni, neputându-se deplasa decât în caz de urgență. Astfel, că acest sector important pentru economie a fost practic redus la zero.

Încă din luna martie, hotelurile și pensiunile au fost închise. De asmenea, restaurantele s-au închis și sunt și astăzi la fel. Micii întreprinzători, deși ajutați de programele guvernului, spun că nu vor face față acestei crize.

Acum, odată cu venirea verii, turismul a început să se dezmorțească, dar situația nu e prea roz. Cazurile de Covid-19 au crescut semnificativ în țara noastră de când oamenii au început să meargă la mare sau la munte.

În acest context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,a atras atenția, miercuri, 8 iulie, că , încă o dată asupra respectării regulilor de distanțare socială și igienă în special pe litoral și a avertizat că acest zone turistice unde se așteaptă o aglomerare în următoarele trei luni pot apărea focare.

„Există posibilitatea ca Vama Veche și alte zone de pe litoral să devină focare. (…) Turiștii de pe litoral se pot distra în condițiile și normele stabilite cu cei de la HoReCa, am stabilit norme pentru plaje, terase”, a declarat Nelu Tătaru, prezent la Constanța, potrivit Digi24.

Industria HoReCa, lovită din plin

Industria de restaurante, cafenele şi baruri a revenit la viaţă pe 1 iunie, când s-au redeschis terasele, însă cu o serie de reguli de igienă şi distanţare socială ce au făcut ca de fapt capacitatea teraselor să fie redusă la jumătate sau chiar la mai puţin.

Oficialii industriei HoReCa, una dintre cele mai lovite de pandemia de Covid-19, avertizează că dacă nu se redeschid localurile la interior şi nu se elimină restricţiile privind funcţionarea teraselor, atunci numărul de persoane care nu vor mai avea loc de muncă va urca spre 150.000, echivalentul a 40% din tot personalul angajat, scrie ZF.

Efectele COVID-19 în industria entertainmentului

Industria de divertisment este, de asemenea, afectată dramatic de pandemia de coronavirus.

Impactul pandemiei deCOVID-19 asupra sectorului dedivertismentglobal este estimat că va reprezenta o pierdere de 160 de miliarde de dolari.

În România, industria entertainmentului este grav afectată. Cinema-urile, spectacolele, teatrele, concertele, toate acestea au fost sistate pe timpul epidemiei de Covid-19.

Marile evenimente, NeverSea sau Untold, au fost anulate anul acesta.

Sunt permise doar spectacole în aer liber și cu număr limitat de spectatori, pentru limitarea răspândirii Covid-19.

Cum a schimbat SARS-CoV-2 modul în care relaționăm

Unul dintre efectele pandemiai de coronavirus este modul în care relaționăm. Oamenii au început să discute mai mult online sau la telefon de teamă să nu contacteze virusul SARS-CoV-2. De asemenea, timpul petrecut pe rețelele de socializare s-a dublat. Mai mult, angajatorii au decis ca salariații să lucreze de acasă, ceea ce duce la o distanțare socială față de alți oameni.

Psihologii avertizează însă că acest mod de relaționare va avea și efecte negative. Anxietatea socialăeste unul dintre factorii care pot determina oamenii să se retragă în spatele ecranului, în spatele unor poze de profil reușite și a unor răspunsuri bine gândite, compuse cu timp, în defavoarea interacțiunilor tradiționale față-în-față, spontane, imprevizibile și supuse scrutării celorlalți.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`