Educația sexuală în școli s-ar putea numi educație sanitară, potrivit unui amendament votat de PNL și PSD

Educația sexuală în școli s-ar putea numi educație sanitară, potrivit unui amendament votat de PNL și PSD
Foto: hepta.ro

Legislația privind educația sexuală în școli a fost modificată în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților. Amendamentul pentru modificarea acesteia a fost susținut de parlamentari PSD și PNL. Practic, aceștia vor ca materia să nu se mai numească educație sexuală, ci sanitară. De asemenea, se cere ca predarea să fie făcută doar cu acordul părinților. Decizia vine după ce în mediul public s-a stârnit un scandal pe tema predării educației sexuale în rândul elevilor. La finele lunii aprilie, Patriarhia Română a reacționat dur, afirmând că programele de educaţie sexuală reprezintă un atentat asupra inocenţei copiilor.

Educația sexuală înlocuită cu educația sanitară, pentru elevi

La începutul lunii aprilie, a fost promulgată legea care obligă unităţile şcolare să organizeze, cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă şi sănătate, inclusiveducaţie sexuală pentru copii.Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea în data de 3 aprilie.

Scopul acestui program este de a preveni contactarea bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

După vâlva stârnită în mediul public, patru parlamentari PSD și PNL au introdus în ședința de săptămâna aceasta a Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților un amendament prin care exprimarea „educație sexuală” este înlocuită cu „educație sanitară”. Totul cu acordul părinților.

Autorii modificării sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD).

„Au apărut anumite anomalii în aplicarea legii, cum apar de foarte multe ori în practică. Acum nu dorim decât s-o reglăm din punct de vedere, în primul rând, al noțiunii, pentru că educația sexuală avea o definiție sau o aplicare destul de limitată. «Sanitară» cuprinde și educația sexuală, pe de o parte.

Pe de altă parte, nu puteam vorbi totuși la clasele primare de educație sexuală la clasa I, a II-a, a III-a. Am mai ajuns și în zona în care educația sexuală de foarte multe ori era predată și sub forma sexualității de transgen.”, a declarat, pentru Digi24.ro, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Patriarhia Română: Încadrarea obligatorie a elevilor în aceste programe, atentat asupra inocenţei copiilor

Patriarhia Române s-a pus predării educației sexuale elevilor din clasele primare. Biserica Ortodoxă Română este de părere că “încadrarea obligatorie a elevilor în aceste programe, atentat asupra inocenţei copiilor”.

Patriarhia Română militează pentru caracterul opţional în școli al orelor de educație pentru viață.

Totodată, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române mai afirmă că ”identitatea şi viaţa persoanei umane nu se epuizează într-o realitate exclusiv biologică sau socio-culturală”, iar viaţa are şi o dimensiune spirituală.

Pentru a-și susține poziția, BOR dă exemplu studii realizate în mai multe țări, care arată că o astfel de abordare a educaţiei copiilor a avut ca urmare începerea vieţii sexuale mai devreme, cu implicaţiile de rigoare, fără vreo îmbunătăţire în plan social.

Un alt argument al Patriarhiei Române este acela că numeroase şi reprezentative asociaţii din societatea civilă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele educaţiei sexuale asupra copiilor şi au propus soluţii alternative, în care accentul cade pe educaţia pentru familie.

”Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului. (…) Viaţa are şi o dimensiune spirituală, ignorată în societatea contemporană secularizată, care a pierdut sensul sacru al vieţii umane”, spune Patriarhia Română.

Reacţia instituţie a venit ca urmare a publicării în Monitorul Oficial aLegii nr. 45/3 aprilie 2020, care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prevede obligativitatea organizării în şcoli, cel puţin semestrial, a unor programe pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`