Să te mândrești că ești român este o formă de absență a lucidității, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, sâmbătă, pe B1 TV, în ediția specială a emisiunii „360 de grade” cu Alina Bădic.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române ne-a îndemnat „să ne păstrăm demnitatea”, dar „să nu ne automăgulim”.
„O spunea Michelangelo, un alt geniu al umanității. Să fim blânzi cu alții, dar nu cu noi înșine, în sensul de a nu ne automăguli la nesfârșit că suntem buni, că nu suntem chiar răi, că până la urmă nu am comis nicio crimă. Știți că spun unii, dar n-am omorât pe nimeni. Dacă ajungi să te feliciți că n-ai omorât încă pe nimeni, nu e chiar în ordine din punct de vedere etic și moral. Așadar, să nu fim atât de îngăduitori cu noi înșine! Să ne păstrăm demnitatea, avem ce păstra, e Chipul Lui Dumnezeu în noi! Să ne prețuim, practic, calitățile pe care le avem, și să le cultivăm, dar să nu ne automăgulim, să nu ajungem la slavă deșartă, să n-ajugem la ridicola mândrie!”, a declarat Vasile Bănescu.
„Nimic nu e mai ridicol decât un om mândru. Bine, unii se mândresc că sunt români, apropo de un slogan mai vechi și chiar mai nou, dar asta e o formă, aș spune, de absență a lucidității, pentru că n-ai niciun merit dacă invoci strămoși cu care nu ești legat decât prin firul adamic, ca să spun așa. Au fost și ei oameni, tu n-ai niciun merit pentru ce au făcut alții – și invocarea lor la nesfârșit, fără să le urmezi exemplul, fără să le calci pe urme, nu te ajută cu nimic. Eșuezi, naufragiezi pe cuvinte. E prea puțin să rămânem la cuvinte. Să rămânem, însă, aproape de Cuvânt, de Hristos!”, a adăugat el.