Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu, despre „religiozitatea epidermică”: Un tablou actual în care se mișcă foarte multe persoane (VIDEO)

Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu, despre „religiozitatea epidermică”: Un tablou actual în care se mișcă foarte multe persoane (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Religiozitatea epidermică este compusă din mult formalism și n-are nicio legătură cu creștinismul, a declarat Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, sâmbătă, pe B1 TV, la „360 de grade” cu Alina Bădic.

Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic, despre dualitatea din zilele noastre și „religiozitatea epidermică”

„Pornind de la dualitate, care e într-adevăr foarte prezentă în viețile noastre, să nu ne excludem, în grade diferite, din fericire, ați descris tabloul actual, cred, în care se mișcă foarte multe persoane, care încearcă să slujească la doi domni, ca să folosesc chiar un cuvânt evanghelic. Adică merg și la biserică, sunt și cu Dumnezeu, ca să zic așa, dar, plecând de acolo, unde s-au rugat eventual pentru împlinirea unor puncte de pe agenda lor personală, plecând din sfera bisericii, pe care n-o înțeleg și la slujbele căreia, dacă participă, nu înțeleg mai nimic din ele pentru că nu sunt preocupați să se adâncească și să adâncească cunoașterea lor în legătură cu religia, cu mesajul creștin, cu mesajul bisericii, patinează pe deasupra”, a spus Vasile Bănescu.

„Este ceea ce eu numesc o «religiozitate epidermică», adică o religiozitate compusă din mult formalism, ca să nu zic doar din formalism religios, și care n-are nicio legătură cu creștinismul, dar absolut niciuna, nicio legătură”, a adăugat fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu: Creștinismul e miezul care a fost înfășurat în timp în ceea ce numesc unii religie diferită de creștinism

„Creștinismul e miezul care a fost înfășurat în timp în ceea ce numesc unii religie diferită de creștinism, religia populară, desigur, și acum sunt atâtea și atâtea obieceiuri, datini, apucături, cum zic unii, apucături care n-au legătură cu tradiția creștină și care alimentează acest tip de religiozitate incapabilă să te schimbe. Dualismul de care vorbiți este inclusiv unul de acest fel, o jumătate în care plonjezi în acest tip de formalism religios, ieșind din el, continui de unde ai rămas, cu lucrurile tale, care contrazic, cum spuneți, prin faptele respective, cuvintele pe care eventual le folosești, contrazic așa-zisa ta credință”, a continuat Vasile Bănescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)