Alina Bădic a vorbit sâmbătă, împreună cu invitații săi, în cadrul ediției speciale a emisiunii ”360 de grade”, despre alimentele care pot provoca inflamaţii, care pot agrava anumite boli sau care pot genera stări de continuă oboseală.
Medicul Rareș Simu a explicat care este diferența dintre alergii și intoleranța la diverse alimente.
”Reacțiile alergice se manifestă în mod specific prin anumite simptome, la nivelul pielii sau la nivel respirator: pot să provoace inflamații la nivelul căilor respiratorii, la nivelul mucoasei nazale sau bronșice și pot apărea dificultăți de respirație. La nivelul pielii, se pot manifesta aceste reacții alergice prin tot felul de erupții, eczeme sau urticarie, cel mai frecvent. O caracteristică a reacțiilor alergice este că apar la scurtă vreme după ingerarea alimentului respectiv. De obicei, apar după o jumătate de oră sau după o oră. Chiar și cele mai sănătoase alimente pot să provoace reacții alergice, unele chiar grave. Aș da exemplul fructelor de pădure despre care se știe că sunt printre cele mai sănătoase alimente pentru că au un conținut extrem de ridicat de antioxidanți. Cu toate astea, sunt cele mai frecvent implicate în reacții alergice alimentare”, a explicat medicul.
”Reacția de intoleranță alimentară, pe de altă parte, este destul de nespecifică și ca simptomatologie, și ca interval de timp la care apare după consumarea unui aliment. Atunci este foarte greu să stabilești, doar prin discuția cu pacientul, dacă acesta are intoleranță alimentară sau nu, pentru că o reacție ca aceasta poate să apară chiar și la o săptămână după ce se consumă un aliment. Simptomele pot fi total nespecifice. Se pot maifesta prin stări de rău nedefinite, prin stare de oboseală”, a mai spus Rareș Simu.
Ediție specială ”360 de grade”: Care este diferența dintre alergii și intoleranța la diverse alimente
#DIRECT_ONE_is4oqk#