Eden Golan s-a calificat în finala concursului de cântece Eurovision, în ciuda protestelor împotriva Israelului

Eden Golan s-a calificat în finala concursului de cântece Eurovision, în ciuda protestelor împotriva Israelului

Mii de oameni au mărșăluit împotriva includerii țării în finala de sâmbătă, dar Eden Golan a fost votată. Israelul a ajuns astfel în finala concursului de cântece Eurovision, pregătind scena pentru evenimentul de sâmbătă care va fi tensionat și încărcat politic la Malmö.

Eden Golan reprezintă Israelul la Eurovision 2024

La cea de-a doua semifinală de joi, în al treilea oraș ca mărime al Suediei, telespectatorii din țările concurente au susținut-o pe cântăreața israeliană Eden Golan.

Mai devreme, la o demonstrație din centrul orașului Malmö, mii de oameni au protestat împotriva deciziei de a include Israelul în concurs în timp ce Netanyahu continuă campania sa militară din Gaza. Pentru sâmbătă sunt planificate alte proteste și un concert alternativ declarat de organizatori drept „un concurs de cântece fără genocid”.

Douăzeci și șase dintre cei 37 de participanți vor concura în finala de sâmbătă. După triumful lui Loreen de anul trecut, gazdă și câștigătoare a concursului, Suediei i s-a garantat un loc alături de cei „cinci mari” din Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie, care aduc cele mai mari contribuții financiare. Restul de 20 s-au calificat prin semifinalele de marți și joi.

Israelului i s-a permis să concureze anul acesta, după ce a acceptat să modifice versurile piesei sale, o baladă înțeleasă ca o referință la masacrul Hamas din 7 octombrie.

Versiunea originală a piesei Uragan, care a fost intitulată Ploaia din octombrie, a fost interzisă de Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) pentru încălcarea regulilor privind neutralitatea politică.

Netanyahu a felicitat-o pe Golan pentru reușită

Cea de-a 68-a ediție a Eurovision are loc la șapte luni după campania de bombardament a Israelului asupra Fâșiei Gaza și la doar câteva zile după ce Forțele de Apărare Israeliene au lansat o ofensivă militară majoră în Rafah, cel mai sudic oraș al Gazei.

Golan, 20 de ani, care s-a născut în Israel din părinți ruși, a fost huiduită de membrii publicului în timpul repetițiilor generale de miercuri. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a lansat ulterior o declarație în care a lăudat-o pe cântăreață pentru că „a înfruntat cu succes un val de antisemitism în timp ce reprezintă statul Israel cu respect”.

Joi, între 5.000 și 6.000 de protestatari au mărșăluit prin centrul orașului Malmö pentru a protesta împotriva campaniei militare a Israelului în Gaza și a includerii țării în eveniment, potrivit poliției.

Un miting în sprijinul includerii Israelului în concurs, desfășurat în cartierul Hästhagen din Malmö, a atras aproximativ 120 de persoane, a declarat poliția prezentă.

Printre mulțimea de protestatari care fluturau steaguri palestiniene în piața orașului Malmö se afla și Greta Thunberg. „Este scandalos faptul că Israelului i se permite să participe”, a spus activista de mediu: „Nu putem rămâne tăcuți în timpul unui genocid.”

Protestatarii pro-palestinieni au acuzat EBU de standarde duble, după ce a descalificat Rusia de la Eurovision în 2022.
EBU și-a apărat decizia de a permite Israelului să concureze, declarând că Eurovision este „un eveniment muzical non-politic” și „nu un concurs între guverne”.

Steagurile palestiniene au fost interzise în interiorul locației, dar la semifinala de marți un artist a purtat un kefieh la încheietura mâinii.
Reprezentantei Irlandei, Bambie Thug, i s-a spus să-și îndepărteze machiajul de pe față și de pe picioare, cuvintele care însemnau „încetarea focului” și „libertatea pentru Palestina”, potrivit Irish Times.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`