Economistul Adrian Negrescu: „Nimeni nu va scăpa de aceste creșteri de taxe anul viitor, cu toate asigurările autorităților” (VIDEO)

Economistul Adrian Negrescu: Nimeni nu va scăpa de aceste creșteri de taxe anul viitor, cu toate asigurările autorităților (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Economistul Adrian Negrescu a atras atenția într-o intervenție în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, că niciun român nu va scăpa de efectele creșterilor de taxe de la 1 ianuarie:

„Nimeni nu va scăpa de aceste creșteri de taxe anul viitor, cu toate asigurările autorităților, pentru că ne va afecta tot ceea ce consumăm din punctul de vedere al produselor, serviciilor, al proprietăților, a tot ceea ce vrem și ne dorim să facem în țara asta. Se scumpesc până și produsele pe bază de zahăr, prăjiturile. Crește cota de TVA de la 9% la 19%. Prăjiturile vor fi mai scumpe cu cel puțin 10%. Mai mult decât atât, dacă vrei să ai o casă, va crește TVA-ul de la 5% la 9% de la începutul anului și asta va afecta puternic piața imobiliară în condițiile în care a devenit aproape o misiune imposibilă să cumperi un apartament în 2024, în condițiile în care ratele sunt foarte foarte scumpe și băncile nu prea dau credite pentru populație.

Sunt taxele pentru mediul de afaceri care sunt extrem de puternice din punctul de vedere al impactului pe care îl va crea în economie. Dacă ai o microîntreprindere vei plăti cu 3% pe cifra de afaceri față de 1% cât plătești acum. Acum plătești 15.000 de lei taxă pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie vei plăti 45.000 de lei. De und evei scoate banii ăia pentru a-i plăti statului? Probabil din creșteri de prețuri la servicii, creșteri de prețuri la produsele pe care le cumpărăm”.

Adrian Negrescu a criticat taxa de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii, precizând că aceasta este nocivă pentru investiții:

„Vom ajunge în situația în care Ford de exemplu, de la profit să treacă pe pierdere în 2024 iar Dacia să își înjumătățească profitul din cauza acestei taxe. E o taxă care alungă investitorii din România și care va crea multiple probleme economice. Sunt atât de multe taxe care cresc de la 1 ianuarie încât te întrebi cine va scăpa din acest iureș fiscal”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`